1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Conn: Avrupa'nın yatırım için tutarlı politikalara ihtiyacı var

Conn: Avrupa'nın yatırım için tutarlı politikalara ihtiyacı var

Enerji Günlüğü – İngiltere enerji şirketi Centrica Başkanı Iain Conn, Avrupa Birliği’nin orta ve uzun vadeli yatırımlar ve seçimler için tutarlı...

Conn: Avrupa'nın yatırım için tutarlı politikalara ihtiyacı var

Enerji Günlüğü – İngiltere enerji şirketi Centrica Başkanı Iain Conn, Avrupa Birliği’nin orta ve uzun vadeli yatırımlar ve seçimler için tutarlı politikalara ihtiyacı olduğunu söyledi.

İngiltere'nin en büyük enerji şirketlerinden Centrica CEO'su Iain Conn 25 Mayısta Brüksel'de paydaşlarına yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği'nin enerji politikalarına ilişkin bazı değerlendirmelerde bulundu. Conn, AB enerji piyasalarının tutarlı politikalara ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Çok fazla değişim ve çok sayıda yeni mekanizmalar olmasının, yatırım karmaşıklığı ve endişe duygusu uyandırdığına değinen Conn, orta ve uzun vadeli yatırımlara ortam sağlamak için tutarlı politikalara ihtiyaç olduğunu belirterek, " Piyasa katılımcıları öngörülebildiği sürece karmaşıklıkla başa çıkılabilir." dedi.

Conn, Avrupa enerji politikalarının müşterilerini zor duruma soktuğunu ve son on yıl içindeki birçok çözüm denemelerinin sadece kısmen başarılı olduğunu belirterek Avrupa'nın Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) örneğini verdi. AB'nin gerçek karbon ekonomi fiyatlarını belirlemesi gerektiğini, şu anda aşırı ödenekleri ve çok sayıda işleri olan ETS'nin de yeterince güçlü bir sinyal gönderemediğini ifade etti. 

Avrupa Komisyonu tarafından önerilen reformların doğru bir yönde geliştiğini ama etkilerini kısa sürede gösteremediğini kaydeden Conn, her ülkede farklılık gösteren karbon fiyatlarının rasyonelleştirilmesi ve basitleştirilmesi gerektiğini de dile getirdi. Karbon fiyatlarının küresel çapta anlamlı bir şekilde düzenlenmesinin çok uzun süreceğini ve bu süreçte bazı bölgelerde farklılıklar olabileceğini de belirtti.

Conn,  "Enerji piyasalarının bir parçası olan kapasite piyasalarının komisyonlardaki rolünün halen önemli bir konumda olduğu biliniyor ancak yatırımlar için uzun vadeli sinyaller gönderilmek isteniyorsa piyasa reformu yapılması gerekiyor." dedi.

DOĞALGAZ KİLİT ROL OYNAYACAK

Gazın, nükleere göre daha ucuz ve kömüre göre daha temiz ve güvenilir olduğundan bahsederken hız kesmeden kömürden uzaklaşılması gerektiğini söyledi.

Conn, doğalgazın, nükleere göre daha ucuz ve kömüre göre daha temiz ve güvenilir olduğunu belirterek, doğalgaz, yenilenebilir ve nükleer enerjinin önümüzdeki 20 yıl içinde elektrik üretiminde en hızlı büyüme kaydeden kaynaklar olacağını ve doğal gazın düşük karbon ekonomisine geçişte kilit rol oynayacağını ifade etti. Bunun da tüm şiddetiyle devam eden kömürden uzaklaşmak için oldukça hayati olduğuna vurgu yaptı.

STRATEJİK YATIRIM FONU OLUŞTURULMALI

Conn ayrıca, AB'nin mümkün olduğunca verimli enerji iç pazarı oluşumuna devam etmesi, mümkün olduğunca çok enerji rekabeti ve verimli dağıtım mekanizmalarını teşvik etmesi gerektiğini söyledi. Bu paraya mal olacak enerji yatırımları için Stratejik Yatırım İçin Avrupa Fonu modelinde finansman mekanizmaları inşa edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Centrica'ya göre AB enerji sektörü tüketicileri ile yapacakları enerji piyasası tasarılar ve enerji verimliliği ile ilgili yasal girişimler, uygun, temiz ve güvenilir enerji sağlamak için önemli kilometre taşlarından olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler