1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ConocoPhillips’in ABD kayaç gazı sahalarına erişimi genişliyor

ConocoPhillips’in ABD kayaç gazı sahalarına erişimi genişliyor

ABDli petrol ve doğalgaz şirketi ConocoPhillips, 14,4 milyar dolar piyasa değerine sahip Marathon Oil Corporation’ı (MRO) tamamı hisse senedi alımı ve 17,1 milyar dolar değerleme ile satın alacağını açıkladı.

ConocoPhillips’in ABD kayaç gazı sahalarına erişimi genişliyor

Enerji Günlüğü - Alaska’nın en büyük ham petrol üreticisi ve ABD’nin üçüncü büyük petrol şirketi ConocoPhillips ve ABD merkezli petrol ve gaz şirketi Marathon Oil Corporation bugün, ConocoPhillips'in Marathon Oil'i 5,4 milyar dolarlık net borç dahil olmak üzere 22,5 milyar dolarlık bir işletme değeriyle ve tamamen hisse senedine dayalı bir işlemle satın alacağı kesin bir anlaşma imzaladıklarını duyurdular. ConocoPhillips anlaşmanın dördüncü çeyrekte tamamlanmasını beklediğini bildirdi. 

KAYAÇ GAZI SAHALARINA ERİŞİM GENİŞLEYECEK

ConocoPhillips, anlaşmanın tamamlanmasından sonraki ilk yılda 7 milyar dolar, ilk üç yıldan sonra ise 20 milyar dolar değerinde hisse geri alımı yapacağını açıkladı. Marathon Oil’in satın alınması, ConocoPhillips’in portföyüne 2 milyar varil ek kaynak sağlayacak ve şirketin Teksas, New Mexico ve Kuzey Dakota’daki kayaç gazı sahalarındaki erişimini genişletecek. 

“ÖNEMLİ BİR SİNERJİ POTANSİYELİ GÖRÜYORUZ”

ConocoPhillips Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Ryan Lance, "Marathon Oil'in satın alınması portföyümüzü daha da derinleştiriyor ve ABD'deki lider konvansiyonel olmayan pozisyonumuza yüksek kaliteli, düşük tedarik maliyetli envanter ekleyerek finansal çerçevemize uyuyor. Daha da önemlisi, hissedarlarımız için uzun vadeli değer yaratmak amacıyla güvenli ve sorumlu bir şekilde faaliyet göstermeye odaklanan benzer değerleri ve kültürleri paylaşıyoruz. Bu işlem kazançlara, nakit akışlarına ve hisse başına dağıtımlara hemen katkı sağlayacak ve önemli bir sinerji potansiyeli görüyoruz" dedi.