1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Constelletion hidrojenli gaz türbini rekorunu kırdı

Constelletion hidrojenli gaz türbini rekorunu kırdı

Ülkenin En büyük karbonsuz enerji şirketi Constellation Siemens ile birlikte yaptığı hidrojenli türbin testinde rekor kırdı.

Constelletion  hidrojenli gaz türbini rekorunu kırdı

Enerji Günlüğü-Ülkenin en büyük karbonsuz enerji üreticisi olan Constellation, hidrojen ve doğal gaz karışımı ile çalışan bir gaz türbinini yüzde 38 hidrojenli çalıştırarak dünya rekoru kırdı. Siemens Energy ile yapılan hidrojen harmanlama testi, Şirketin Alabama’da bulunan Siemens gaz türbinli 753 MW’lık gaz yakıtlı elektrik santralinde yapıldı.

Yüzde 38'lik  oran, benzer jeneratörler için önceki harmanlama rekorunu iki katına çıkarıyor. Hidrojen karışım oranı, santralin karbon emisyonlarını yılda yaklaşık 270 bin metrik ton azaltacak, bu da 60 binden fazla binek otomobilin yoldan çekilmesine eşdeğer.

Bu rekor, hidrojenin doğalgaz ile çalışan türbinlerde karbon salınımını azaltma potansiyelini gösteriyor. Ancak rekorun kırıldığı test sadece bir gün sürdüğü için türbinin uzun vadeli çalışabilme imkanı hala belirsiz. Test, sadece türbinin karışım üzerinde çalışabileceğini gösterdi. Hidrojenin gerçekten operasyonel bir tesiste kullanılması durumunda ekipman veya performans üzerindeki uzun vadeli etkinin ne olacağına dair bir veri yayınlanmadı.

Şirketin CEO’su Joe Dominguez yaptığı açıklamada deneyin hidrojenin, çalışan bir fabrikada büyük değişiklikler yapmadan doğalgaz ile karıştırılarak kullanabileceğini kanıtladığını vurguladı. Test sürecinde bölgenin hava kalitesinde herhangi bir kötü etki de olmadı. Constellation ile birlikte bu projede çalışan ve projede kullanılan gaz türbinlerinin üreticisi Siemens ise açıklamasında, 2030 yılına kadar tüm yeni gaz türbinlerinin yüzde yüz hidrojen ile çalışabilir yapmayı hedeflediklerini ve bu deneyin bu hedef yönünde önemli adım olduğunu belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler