1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çöp enerjisi doğalgazdan daha ucuz

Çöp enerjisi doğalgazdan daha ucuz

Enerji Günlüğü – Danimarka İngiltere’den aldığı çöplerle doğalgazdan daha ucuz enerji sağlıyor.Danimarka'nın ulusal radyo televizyon kanalı DR'da...

Çöp enerjisi doğalgazdan daha ucuz

Enerji Günlüğü – Danimarka İngiltere’den aldığı çöplerle doğalgazdan daha ucuz enerji sağlıyor.

Danimarka'nın ulusal radyo televizyon kanalı DR'da yer alan habere göre, Çöp, daha ucuz bir enerji kaynağı olarak ilgi görmeye başladı. Danimarka, fırınlarında yakılıp evleri ısıtmak için İngiltere'den binlerce ton çöp ithal ediyor.

2013 yılında Danimarka'nın çevre koruma dairesi tarafından açıklanan rakamlara göre İngiltere'den toplam 200 bin ton çöp ithal edilmiş. Danimarka, tehlikeli atıklara yol açmayacak çöpleri satın alıyor ve çöpün çoğunluğunu tahta, mukavva kutu ve plastik gibi İngiltere'nin inşaat yerlerindeki çöpler oluşturuyor.

ÇÖP DOĞALGAZDAN DAHA UCUZ

AVO firması, Ülkenin kuzeyindeki Frederikshavn kentinde bir çöp fırını işletiyor ve fırın her geçen yıl İngiltere'den aldığı çöpün miktarını arttırıyor.

Danimarkalı AVO firmasının yöneticilerinden Orla Frederiksen, İngiltere’den aldıkları çöpü yakarak elde edilen ısı ve enerjinin doğalgaza kıyasla daha ucuza geldiğini belirtti.

İKİ TARAF İÇİNDE KARLI BİR ALIŞVERİŞ

Firmanın başkanı Tore Vedelsdal ise, çöp alımının her iki ülkenin de çıkarlarına hizmet ettiğini belirterek, ''İngilizlerin yeterli çöp fırını yok, toprağa gömülen çöp için ise büyük vergiler ödemek zorundalar.'' diyor. ''Onlar çöpü gömmekten kurtuluyor, biz Danimarkalılar da doğal gazdan tasarruf ediyoruz.'' açıklamasını yaptı.

DANİMARKA’NIN DIŞINDA İSVEÇ DE ÇÖPTEN ENERJİ SAĞLIYOR

Huffington Post'un Eylül ayında aktardığına göre İsveç, İngiltere dahil bir dizi Avrupa ülkesinden aldığı çöpleri yakarak neredeyse 1 milyon evi ısıtıyor ve 260 bin eve de elektrik sağlıyor.

Kaynak: BBC Türkçe

Önceki ve Sonraki Haberler