1. YAZARLAR

  2. Haluk DİRESKENELİ

  3. COP28 bir hayal kırıklığı oldu
Haluk DİRESKENELİ

Haluk DİRESKENELİ

Yazarın Tüm Yazıları >

COP28 bir hayal kırıklığı oldu

COP28 Başkanı Sultan Al-Jaber, Perşembe günü Dubai'deki delegelere hitaben, fosil yakıtların herhangi bir iklim anlaşmasının bir parçası olması gerektiğini vurguladı. Zihniyet değişikliğini teşvik ederek, sıradışı yaklaşımları keşfetme ihtiyacını vurguladı. Birleşmiş Milletler'in şimdiye kadarki en büyük iklim zirvesi olan COP28, Dubai'de başladığında, aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri devlet petrol şirketinin CEO'su olan Al-Jaber, bu toplantıları petrol ve gaz anlaşmalarını savunmak için kullanmıştır.

Ancak, fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılmasını destekleyen herhangi bir bilimsel temelin olmadığı yönündeki ifadesi, COP28 konferansına katılanlar arasında, yasa yapıcılar, bilim insanları ve aktivistlerden eleştiri almıştır. Bu eleştirmenler, küresel enerji dönüşüme yönelik küresel çabaların ortasında, Al-Jaber'ın fosil yakıtlara olan bağlılığı konusunda endişelerini dile getirmiştir.

Sultan Al-Jaber, Cop28 toplantısını fosil yakıtların tanıtımını yapmak için kullanmış gibi görünüyor. Ahlaki açıdan, küresel ısınma ve çevre hassasiyeti gibi konularda ciddi bir taahhüt göstermiş olmasına rağmen, Cop28 toplantısının bir hayal kırıklığı olduğunu söyleyebiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar