1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Çorum Sungurlu'da atık lastikler enerjiye dönüşecek

Çorum Sungurlu'da atık lastikler enerjiye dönüşecek

De Solar 5 Enerji Limited Şirketi, Çorum’da atık lastikleri işleyerek 2.17 MWe kurulu güçle elektrik üretecek bir tesis kuracak.

Çorum Sungurlu'da atık lastikler enerjiye dönüşecek

Enerji Günlüğü - De Solar 5 Enerji Limited Şirketi, Çorum Sungurlu'da atık lastikleri işleyerek 2.17 MWe kurulu güçle elektrik üretecek bir tesis kuracak. 

Enerji Günlüğü’nün edindiği bilgilere göre De Solar 5 Enerji Ltd. Şti. tarafından Çorum’un Sungurlu ilçesinde atık lastikleri işleyerek değerlendirilecek bir tesis kurulacak. Sungurlu OSB’de 103 nolu ada 8-9 nolu iki parseldeki toplam 17.188,32 metrekarelik alanda kuruluacak Çorum Sungurlu OSB Piroliz Tesisi (2,17 MWe) Projesi ile kullanılmış atık lastikler piroliz yöntemi ile parçalanıp, karbon siyahı, piroliz yağı, hurda çelik tel ve elektrik enerjisi geri kazanımı gerçekleştirilecek. Tesiste elde edilecek çelik tel preslenerek, karbon siyahı paketlenerek satışa sunulacak, oluşacak pirolitik gaz, sistemin ısıtılmasında, pirolitik yağ ise elektrik enerjisi eldesinde kullanılacaktır.

PROSES KAYNAKLI KATI ATIK YOK

İşletme aşamasında sisteme giren atık lastiklerin hemen hemen tamamı ya mamul madde haline dönüştürülerek piyasaya satışa sunulacak ya da sistemde kullanılarak ısı ve elektrik enerjisi elde edilecek. Bu nedenle proses kaynaklı katı atık oluşması beklenmiyor. 

FİLTRE KEKLERİNİN MÜKERRER KULLANIMI

Ömrünü tamamlamış lastikler (ÖTL) Atık Yönetimi Yönetmeliği’nde tehlikesiz atık kapsamında değerlendiriliyor. ÖTL geri kazanım prosesi ise herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan ÖTL’lerin ısıl işleme tabi tutulması esasına dayanıyor. Bu nedenle proseste kullanılacak filtreler, filtre kekleri tehlikeli atık kapsamında değerlendirilmiyor. Sungurlu OSB Piroliz Tesisi’nde ham piroliz yağının filtrelenmesi sırasında oluşan kek filtreden alınarak temizlenecek. Söz konusu kek sisteme geri verilerek tekrar kullanımı sağlanacak. 

ATIK LASTİKTEN NELER ÇIKARILACAK

Sungurlu OSB Piroliz Tesisi Projesi ile yıllık bazda ortalama 4.838,4 ton karbon siyahı (is karası), 4.480 ton piroliz yağı (ısıl enerji için harcanacak 1568 ton hariç), 3.840 ton hurda çelik tel, 1.209,6 ton yoğuşturulamayan gaz (ısıl enerji için harcanacak) elde elde edilecek, ayrıca elektrik enerjisi üretilecek. 

OSB UYGUN, ÇSB FİZİBIL BULDU

Çorum-Sungurlu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu, ön tashihi yapılan 17 bin 188,32 metrekarelik sanayi 8-9 numaralı parsellerde ilgili mevzuata uyulması koşuluyla De Solar 5 Enerji Üretim Ltd. Şti. tarafından faaliyet gösterilmesinde sakınca olmadığına karar verdi. Proje kapsamında hazırlanan Fizibilite Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından uygun bulundu. Bakanlık yer seçimini de uygun buldu. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler