1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Covid-19 salgını enerji verimliliğindeki yavaşlamayı derinleştiriyor

Covid-19 salgını enerji verimliliğindeki yavaşlamayı derinleştiriyor

IEA, enerji verimliliği alanındaki gelişmelerin covid-19 salgını nedeniyle daha da yavaşladığını bunun iklim için bir sorun olduğunu açıkladı.

Covid-19 salgını enerji verimliliğindeki yavaşlamayı derinleştiriyor

Enerji Günlüğü - IEA, enerji verimliliği alanındaki gelişmelerin covid-19 salgını nedeniyle daha da yavaşladığını bunun iklim için bir sorun olduğunu açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün yayınladığı Enerji Verimliliği 2020 Raporu’nda Covid-19 salgınının zaten zayıf seyreden enerji verimliliğindeki ilerlemeleri son on yıldaki en zayıf düzeyine düşürdüğüne ve bu durumun uluslararası iklim hedeflerini tehdit ettiğine dikkat çekti. Önümüzdeki üç yılın bu endişe verici eğilimi tersine çevirmek için kritik bir dönem olduğunu belirten IEA, hükümetlerin bu konuda alacakları güçlü aksiyonların kritik önemde olduğunu kaydetti. 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ YATIRIMLARI 2020’DE %9 AZALACAK

Rapor, dünyadaki ekonomik faaliyetlerin enerjiyi ne kadar verimli kullandığının önemli bir göstergesi olan küresel birincil enerji yoğunluğunun, bu yıl % 1'den daha az artmasının beklendiğinin altını çizdi. Bu ise 2010 yılından bu yana en düşük oran olarak dikkat çekiyor. 

Bu oranın dünyanın iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine ulaşmak için oldukça düşük bir oran olduğu vurgulanan raporda, pandemi nedeniyle enerji verimliliği yatırımlarının da oldukça yavaşladığı ifade ediliyor. Rapora göre dünya genelinde enerji verimliliğine yapılan yatırımlar 2020’de % 9 oranında düşecek.

"ENERJİ VERİMLİLİĞİ HÜKÜMETLERİN YAPILACAKLAR LİSTESİNİN BAŞINDA OLMALI”

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, küresel enerji verimliliğindeki gelişmelerin son on yılın en düşük hızında olmasından çok endişeli olduğunu belirterek, enerji verimliliğinin sürdürülebilir bir ekonomik iyileşme peşinde koşan hükümetler için yapılacaklar listelerinin başında olması gerektiğini söyledi. 

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler