1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dağıtım varlığı kuran kullanıcıya ödenecek bedel değişecek

Dağıtım varlığı kuran kullanıcıya ödenecek bedel değişecek

Elektrik dağıtım şebekesinde kullanıcının kurduğu ve geri ödemesi başlamış olan dağıtım varlıklarının birim bedellerinin belirleme yöntemi değiştirildi.

Dağıtım varlığı kuran kullanıcıya ödenecek bedel değişecek

Enerji Günlüğü - Elektrik dağıtım şebekesinde kullanıcının kurduğu ve 24 Ocak 2024 itibarıyla geri ödemesi başlamış olan dağıtım varlıklarının birim bedellerinin belirleme yöntemi değiştirildi. 

Kullanıcı Tarafından Dağıtım Varlıklarının Tesis Edilme Metodolojisinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kurul Kararı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yayımlanarak 24 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girdi. 

Buna göre kullanıcı tarafından tesis edilen dağıtım varlıklarından 24 Ocak 2024 tarihi itibarıyla fiilen geri ödemesine başlanmamış olanlara ilişkin birim bedel hesapları yeni metodolojiye göre yeniden yapılacak.

Düzenlemede yeni metodoloji ise iki aşamalı olarak şöyle tarif edildi; içinde bulunulan uygulama yılından bir önceki yıla ait dağıtım şirketinin satın alma ve ihale, plan ve prosedürlerine göre en az 3 adet ihale yapılmış olması şartı ile gerçekleştirdiği benzer karakterli tesisler için ödediği bedeller; aşağıdaki oranla Aralık ayında eş baza getirilecek. 

İhalenin yapıldığı yılsonuna ait Aralık ayı TÜFE verisi / İhalenin yapıldığı aya ait TÜFE verisi.

Eş baza getirilen bedellerden en düşüğü esas alınarak bir değer bulunacak ve bu değer tesis karakteristiği bazında birim bedele dönüştürülecek. 

İkinci aşamada ise Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) tarafından yayımlanan tüm yıl geçerli en güncel birim fiyatlar (II. birim fiyat bölgesi fiyatları) esas alınarak tesis karakteristiği bazında birim bedeller belirlenecek. Kullanılan TEDAŞ birim fiyatlartı önceki yıla aitse birim fiyat kitabındaki birim bedeller takvim yılına ilişkin TÜFE oranlarıyla cari yıla güncellenecek ve bulunan değerlerden %20 indirim yapılarak birim bedel hesabında kullanılacak. 

İki farklı aşamada elde edilen birim bedeller karşılaştırılarak düşük olanı esas alınacak.

Önceki ve Sonraki Haberler