1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dağıtım yatırımlarında harcama için kesin hesap şartı getirildi

Dağıtım yatırımlarında harcama için kesin hesap şartı getirildi

Ön kabulden geçmiş dağıtım sistemi yatırımlarında harcama hesaplamalarının yapılması için kesin hesabın yapılmış olması şartı getirildi. 

Dağıtım yatırımlarında harcama için kesin hesap şartı getirildi

Enerji Günlüğü - Ön kabulden geçmiş dağıtım sistemi yatırımlarında harcama hesaplamalarının yapılması için kesin hesabın yapılmış olması şartı getirildi. 

Elektrik Piyasası Dağıtım Sistemi Yatırımlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından yayımlandı. Usul ve Esaslar, 01 Ocak 2021 tarihinde yürürlük kazanacak. 

Usul ve Esaslar dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin yatırım harcamalarının belirlenmesi ve gerçekleşmesinin izlenmesine ilişkin kuralları düzenlemeyi amaçlıyor. Yeni düzenleme, 2015’ten bugüne kadar elektrik piyasasının farklı segmentleriyle ilgili yürürlük kazanan mevzuat ve piyasa koşullarındaki değişiklikler doğrultusunda çok sayıda yeni kavramı da kapsayacak şekilde güncellemeler getiriyor. 

Buna göre ön kabulden geçmiş dağıtım sistemi yatırımlarında harcama hesaplamalarının yapılması için kesin hesabın yapılmış olması şartı getirildi. Öte yandan bundan böyle; yatırım faaliyeti kapsamında tahakkuk eden ÖTV hariç olmak üzere, KDV ve damga vergisinin ayrıştırılması gerekecek. 

Yeni düzenleme 28 Kasım 2015 tarihli Elektrik Piyasası Dağıtım Sistemi Yatırımlarına İlişkin Usul ve Esaslar düzenlemesini yürürlükten kaldırdı. 

TAMAMLANAMAYAN PROJELERİN DURUMU

2016-2020 tarife uygulama dönemi onaylı yatırım planı kapsamında olan ve 31 Aralık 2020 tarihine kadar tamamlanamayan yatırım projeleri için, yürürlükten kalkan 28 Kasım 2015 tarihli düzenlemenin hükümleri uygulanacak. Ancak Dağıtım Sistemi Yatırım Uygulama Dönemi İçerisinde Bitirilemeyen Projeler Bildirimi’nde yer alan yatırım projeleri için yürürlükten kalkan düzenlemenin kesin hesap farkına ilişkin hükümleri, uygulanmayacak. Öte yandan, Dağıtım Sistemi Yatırım Uygulama Dönemi İçerisinde Bitirilemeyen Projeler Bildirimi’nde yer alan yatırım projelerinin kesin hesabının yapılmış olması gerekecek.

Önceki ve Sonraki Haberler