1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Daltaban: Bürokrasi azaltıldığında çatıda önemli bir pazar bizi bekliyor

Daltaban: Bürokrasi azaltıldığında çatıda önemli bir pazar bizi bekliyor

Enerji Günlüğü – (SolarTR 2016) IBC Solar Türkiye Genel Müdürü Hakan Daltaban, bürokrasi azaltıldığı ve yatırımcı bilinçlendirildiği sürece...

Daltaban: Bürokrasi azaltıldığında çatıda önemli bir pazar bizi bekliyor

Enerji Günlüğü – (SolarTR 2016) IBC Solar Türkiye Genel Müdürü Hakan Daltaban, bürokrasi azaltıldığı ve yatırımcı bilinçlendirildiği sürece çok önemli bir çatı pazarının oluşacağını söyledi. 

Moderatörlüğünü Eğemen Seymen'in yaptığı, SOLAR TR2016 konferansı'nın ''Solar çatı sistemleri'' konulu oturumda konuşan IBC Solar Türkiye Genel Müdürü Hakan Daltaban, Türkiye'de bürokratik izinlerin uzun sürmesinin yatırımcıyı ürküttüğünü ifade ederek, ''Bürokrasiyi azalttığımız, yatırımcıyı bilinçlendirdiğimiz sürece çatıda bizi önümüzdeki senelerde çok önemli pazar bekliyor hepimiz buna hazır olmalıyız ve dersimizi iyi çalışmalıyız'' şeklinde konuştu.  

Almanya'daki solar çatı sistemleri hakkında bilgi veren Daltaban, neredeyse enerji fazlası olan Almanya'nın toplam enerjisinin yüzde 30'unu yenilenebilir enerji kaynaklarından ürettiğine dikkat çekerek, ''Almanya'da 40 Gw'ın üzerideki kurulu gücün yaklaşık yüzde 75'i çatı. Almanya'da 900 olan ışınımın ülkemizde 1500 olduğunu düşünürsek potansiyel ortada'' dedi.

GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ ÇOK KISA OLAMAZ

Daltaban, Türkiye'deki yatırımcıların 5-6 senede geri dönüşüme alıştığını, ancak dünyada böyle bir şey olmadığını, Almanya'daki geri dönüşün 12-14 sene olduğunu söyledi. 

YÜKSEK DOLAR SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK

Dolar kurunun artmasının pazara etkisine ilişkin olarak da Daltaban, ''Arazi işlerinde çok fazla etkilendiğimizi söyleyemem ama çatı tarafını etkileyecektir. Dolara gelmeden önce öz tüketim mantığını yatırımcıya anlatıyor olmamız lazım. Dolar kuru elbette ekonominin her tarafını etkileyecektir. Yatırımcının bu sisteme bakış açısı çok önemli. Almanya'da çatısına solar sistemi kuranların psikolojisi ile ilgili bir araştırma yapılmış; 'ülkem adına, kendi ekonomi ve çevre adına çok önemli bir yatırım yaptım, mutluyum' cevabı alınmış. Dolar bizim sektörü de etkileyecek, çatıda biraz hissedeceğiz. Sabırla kol kola girerek mücadele ediyor olmamız lazım.'' dedi.

Fatma METİN - Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler