1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Danimarka ve BAE yenilenebilir enerjide işbirliği yapacak

Danimarka ve BAE yenilenebilir enerjide işbirliği yapacak

Enerji Günlüğü - Danimarka ve Birleşik Arap Emirlikleri yenilenebilir ve sürdürülebilir enerjiyi geliştirmek için işbirliği anlaşması imzaladılar.Temiz...

Danimarka ve BAE yenilenebilir enerjide işbirliği yapacak

Enerji Günlüğü - Danimarka ve Birleşik Arap Emirlikleri yenilenebilir ve sürdürülebilir enerjiyi geliştirmek için işbirliği anlaşması imzaladılar.

Temiz enerjinin dünyadaki iki önemli temsilcisi olan Danimarka ve Birleşik Arap Emirlikleri yenilenebilir enerjide işbirliği anlaşması imzaladılar. Anlaşma geçtiğimiz hafta Abu Dhabi’de Birleşik Arap Emirlikleri Masdar yönetim kurulu başkanı Dr. Sultan El Cabir ile Danimarka Kalkınma ve İşbirliği Bakanı Rasmus Helveg Petersen tarafından imzalandı.

Anlaşma, sürdürülebilir gelişmeleri desteklemede politika işbirliği, ticari yenilenebilir enerji gelişmeleri ve karbon azatlım ve depolama tekniklerini geliştirme gibi değişik işbirliği alanlarını kapsıyor.

Dr. Sultan El Cabir, toplumlarda kaynak verimliliğini sağlamak için dünyanın enerji kaynaklarını çeşitlendirmek ve ileri teknolojileri hızlandırmak zorunda olduğunu belirterek, “ İşbirliğini arttırmak artan global enerji ihtiyacını karşılamak ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için kritik önemdedir. Ancak bu iki sorunu çözmek özel sektör yatırımlarını çekmek ve teknolojinin sınırlarını zorlamak için ekonomik bir fırsat olarak görülmelidir” dedi.

İşbirliği planlarından biri Abu Dhabi’nin temiz teknoloji şehri olan Masdar City’nin Danimarkalı şirketlerin Orta Doğu’da sürdürülebilir teknolojileri uyarlamayı hızlandırmalarında bir merkez olması.

Petersen, Abu Dhabi ve Danimarka’nın temiz enerjiye yatırım yapmanın ve yaygınlaştırmanın ekonomik ve çevresel yararlarını fark ettiğini belirterek, “ Bu ortaklık uzmanlıklarımızı paylaşmak ve temiz enerji ve sürdürülebilir projeleri geliştirmek için bize özel fırsatlar ve teknoloji alanları sunuyor. Özellikle Masdar City’de parlak bir Danimarka projesi inşa etmek, Abu Dabi’nin güçlü yeni enerji endüstrisi ve Danimarka’nın büyüyen yeşil ekonomisi arasında sinerji oluşturmak için çok önemli bir adım” dedi.

MASDAR CİTY SIFIR KARBON, SIFIR ATIK ÇÖPLÜ İLK ŞEHİR

Masdar City, tamamen yenilenebilir enerji kaynakları üzerine dünyanın ilk temiz teknoloji şehri olacak. Sıfır karbon, sıfır atık çöp ile enerji ihtiyacı için sadece güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılacağı tek ve ilk şehir olacak. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi şehrinin 17 km dışında“temiz teknoloji bölgesi” olarak duvarla çevrilerek yapılan ve İngiliz mimarlar tarafından tasarımlanan Masdar City’nin yapımına 2006 yılında başlanıldı ve 2025 yılında bitmesi planlandı. 6 kilometrekarelik bir alan üzerinde kurulacak şehir tamamlandığı zaman 40 bin kişinin yaşam alanı haline gelecek.Ayrıca, 20 milyar dolarlık yatırım yapılması öngörülen Masdar City’nin gelecekte Ay’da kurulacak bir üs için de esin kaynağı oluşturacağı öngörülüyor.

Masdar City’nin enerjisi Orta Doğu’nun en büyük güneş paneli tarlasından geliyor. Bu panellerin toplam sayısı 88 000. Elde edilen 10 MW’lık gücün fazlası ise Abu Dhabi şebekesine gönderiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler