1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Danimarka’dan dünyanın en yüksek karbon vergisi

Danimarka’dan dünyanın en yüksek karbon vergisi

2025'ten itibaren Danimarka endüstrisi sebep oldukları sera gazları için daha fazla ödemek zorunda kalacak. 

Danimarka’dan dünyanın en yüksek karbon vergisi

Enerji Günlüğü - Danimarka Parlamentosu, sera gazı emisyonlarına ilişkin dünyanın en yüksek vergisini getirmeye hazırlanıyor.

1990 seviyelerine kıyasla 2030'da emisyonları %70 oranında azaltmayı hedefleyen Danimarka, sanayi ve enerjiden kaynaklanan emisyonları vergilendiren vergi paketi hazırlıyor. Şirketleri daha enerji verimli olmaya ve fosil yakıtlardan vazgeçmeye zorlamayı amaçlayan vergi paketi, ETS (AB Emisyon Ticaret Sistemi) fiyatının belirlenmiş bir fiyatın altına düşmesi durumunda bir taban fiyat sağlıyor. Halihazırda ETS'ye dahil olan sanayi kolları, AB vergisine ek olarak yerel Danimarka vergisini de ödeyecek.

Vergi paketi ile 2025'ten itibaren Danimarka endüstrisi sebep oldukları sera gazları için daha fazla ödemek zorunda kalacak. Sektörün toplam emisyonlarını bugünden 2030'a kadar %66 oranında azaltılması hedefleniyor.

VERGİ PLANINA TARIM SEKTÖRÜ DE DAHİL EDİLECEK

Vergi planının, tarım sektörünü de dahil etmesi sonbaharda müzakere edilecek. Ulaşım sektörü ise halihazırda daha yüksek bir sera gazı emisyonu vergilendirme planına dahil edilmiş durumda. Böylece, tarımın dahil edilmesiyle vergi paketi, Danimarka sınırları içindeki ekonominin tüm sektörlerini kapsayacak.

Kanada, Almanya ve İrlanda da dahil olmak üzere dünyadaki diğer ülkeler de karbon fiyatlarını yükseltiyor. Şu anda yürürlükte bir karbon vergisine sahip 46 ülke var; bu küresel emisyonların %22'sini kapsıyor. İskandinav ülkeleri arasında en yüksek karbon vergisine şu anda 114 euro/tCO2e ile İsveç sahip, ancak bu vergi paketi ile birlikte Danimarka’nın karbon vergisi yaklaşık 150 euro/tCO2e olacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler