1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Danimarka’dan ilk karbon yakalama ve depolama lisansları

Danimarka’dan ilk karbon yakalama ve depolama lisansları

Danimarka, Kuzey Denizi'nde büyük ölçekli karbon yakalama ve depolamaya yönelik ilk lisanslarını Wintershall Dea, INEOS Energy ve TotalEnergies'e verdi. 

Danimarka’dan ilk karbon yakalama ve depolama lisansları

Enerji Günlüğü - Danimarka yönetimi, Kuzey Denizi'nde ilk tam ölçekli CO2 depolama izinlerini verdi. İzinler, 2030’dan itibaren yılda 13 milyon tona kadar CO2'nin yeraltı depolamasını kapsıyor.

Danimarka, atmosferdeki CO2 emisyonlarını ortadan kaldıran ve onları yer altında depolayan karbon yakalama ve depolama (CCS) teknolojisini 2045 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmak için kritik öneme sahip görüyor. Danimarka Enerji Ajansı'nın yaptığı duyuruya göre, Kuzey Denizi'nin Danimarka kesiminde yer altı CO2 depolaması için ilk lisans turunda izinler verildi. Lisansların ilki TotalEnergies EP Danmark A/S'ye, ikincisi ise INEOS E&P ve Wintershall Dea International'dan oluşan konsorsiyuma verildi. Lisans projeleri, 2030'dan itibaren yılda 13 milyon tondan fazla karbonun yeraltında depolanmasını kapsıyor.

Yapılan açıklamada, “Danimarka yeraltının depolama potansiyelinin 22 milyar tona kadar çıktığı tahmin ediliyor ki bu, kendimiz doldurursak Danimarka'nın 500 ila 1000 yıllık emisyonuna tekabül ediyor” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler