1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Danimarkalı Everfuel yeşil hidrojen üretecek

Danimarkalı Everfuel yeşil hidrojen üretecek

Danimarkalı Everfuel şirketi, 311 milyon dolar yatırımla 300 MW kapasiteli bir yeşil hidrojen üretim tesisi kurmayı planlıyor.  

Danimarkalı Everfuel yeşil hidrojen üretecek

Enerji Günlüğü - Danimarkalı Everfuel şirketi, 311 milyon dolar yatırımla 300 MW kapasiteli bir yeşil hidrojen üretim tesisi kurmayı planlıyor.  

Danimarkalı Everfuel şirketinin bağlı ortaklığı Everfuel A/S, Danimarka’da Shell’in işlettiği günde 68.000 varil petrol işleme kapasitesine sahip Fredericia Rafinerisi’nin bitişiğinde 300 MW'lık bir yeşil hidrojen üretim tesisi kurmayı planladığını duyurdu. Suyun elektroliz sistemiyle ayrıştırılacağı tesiste Power-to-X (PtX) teknolojisi de kullanılacak. Yeşil hidrojen şirketi duyurusunda HySynergy adlı projenin ikinci fazı kapsamında 311 milyon dolar yatırım yapacağını kaydetti. 

Duyuruya göre, tesiste üretilen hidrojenin yaklaşık % 80'i rafinaj işlemlerinde yakıt olarak kullanılacak ve geri kalanı sıfır emisyonlu mobilite için saf hidrojen olarak doğrudan kullanıma tahsis edilecek. Tesis ayrıca yerinde karbon yakalama için oksijen sağlayabilecek. Firma, elektroliz işlemi için rüzgar ve güneş elektriği tedarik edecek.

SON YATIRIM KARARI 2022 SONUNDA VERİLECEK

Son yatırım kararının 2022 yılının sonuna kadar verileceğini ifade eden şirket, projenin tamamlanma tarihi olarak da 2024 yılı sonunu işaret etti. 

HySynergy projesinin ilk fazı kapsamında aynı rafinerinin yakınına 20 MW kapasiteli bir elektrolizör tesisi kurulacak. Tesisin kurulumu için son düzenleyici kurum onayının yakın zamanda verilmesi ve kurulum çalışmalarına bu yılın üçüncü çeyreğinde başlanması bekleniyor. HySynergy projesi, şirketin Avrupa'da yeşil bir hidrojen değer zincirinin geliştirilmesine 1,5 milyar euro (1,82 milyar dolar) yatırım yapma planının bir parçası.

 

Önceki ve Sonraki Haberler