1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Danıştay İzmir`de altın madeni ruhsatının iptalini onadı

Danıştay İzmir`de altın madeni ruhsatının iptalini onadı

Enerji Günlüğü - Danıştay, İzmir Karşıyaka'da Metro Altın'a verilen altın madeni ruhsatının iptal kararlarını onadı.DANIŞTAY 8'inci Dairesi, yerel...

Danıştay İzmir`de altın madeni ruhsatının iptalini onadı

Enerji Günlüğü - Danıştay, İzmir Karşıyaka'da Metro Altın'a verilen altın madeni ruhsatının iptal kararlarını onadı.

DANIŞTAY 8'inci Dairesi, yerel mahkemelerin İzmir Karşıyaka Sancaklı Köyü Altıntepe Mevkii'ndeki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilen altın ve gümüş madeni ruhsatı iptal kararlarını peş peşe onadı.

İzmir'in Karşıyaka İlçesi Yamanlar Dağı etekleri Arapdağı Bölgesi Altıntepe Mevkii'nde altın madeni işletmesi için 'Metro Altın İşletmeciliği Sanayii ve Ticaret A.Ş' tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve kapanan İl Özel İdaresi'nden alınan ruhsat krizi tamamen ortadan kalktı. 3 yıldır madene karşı yürütülen çevre davaları sonuç verdi.

Altın madeni ruhsatının iptali için Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Barosu ayrı ayrı davalar açtı. EGEÇEP'in açtığı davada İzmir 2'nci İdare Mahkemesi ÇED raporu olmadan alınan ruhsatların iptaline karar verdi. Karşıyaka Belediyesi'nin açtığı davada ise bu kez İzmir 1'inci İdare Mahkemesi maden için verilen ÇED kapsamı dışı kararının İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından yürütmesinin durdurulması, 2'nci sınıf gayri sıhhi müesesse ruhsatının ise, İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi'nce iptal edilmesini gerekçe göstererek ruhsatın iptaline karar verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ruhsat iptalleriyle ilgili kararların temyizi için Danıştay'a başvurdu. Ancak, her iki yerel mahkeme kararının inceleyen Danıştay 8'inci Dairesi, ruhsat iptalleri kararlarını onadı. Böylece, Karşıyaka'da altın madeni krizi sona erdi.

Altın madenini, Metro A.Ş. şirketi işletmek istiyordu. Maden için 2010 yılında ruhsat verilmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler