1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Dava sürecindeki Sema HES'e ÇED olumlu kararı

Dava sürecindeki Sema HES'e ÇED olumlu kararı

Enerji Günlüğü - CG Enerji'nin Kırıkkale'de işlettiği ve halen dava sürecinde olan 17 MW'lık Sema Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesi için...

Dava sürecindeki Sema HES'e ÇED olumlu kararı

Enerji Günlüğü - CG Enerji'nin Kırıkkale'de işlettiği ve halen dava sürecinde olan 17 MW'lık Sema Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesi için ÇED olumlu kararı verildi. 

CG Enerji Elektrik Üretim İnşaat Sanayi Ticaret Anonim Şirketi'nin, Kırıkkale ili Çelebi ilçesi sınırları içinde, Kızılırmak nehri üzerinde kurup işletmeye aldığı Sema Regülatörü ve HES projesi için belirlenen eksiklikler çerçevesinde yeniden hazırladığı Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu için Olumlu kararı verildi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan projeye ilişkin ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenip değerlendirilerek, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” Kararı verildi. Kırıkkale Valiliği tarafından kararın halka duyurulması gerekiyor. 

Bedeli 70.766.914 TL olarak belirlenen Sema Regülatörü ve HES projesinde yıllık ortalama enerji üretimi 65.000.000 kWh elektrik üretilmesi hedefleniyor. Sema Regülatörü ve HES Proje’si kapsamında yer alan ana tesisler; regülatör ve kapama seddesi, su alma yapısı, iletim kanalı, yükleme odası ve taşma savak yapısı ve santral. Proje işletmeye alınmış olup, herhangi bir inşaat aşaması bulunmuyor.

21.05.2015 tarihinde T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından geçici kabul yapılarak işletmeye geçti. 

PROJENİN GEÇMİŞİ

Proje ile ilgili ilk olarak ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmiş, bu karar mahkeme kararıyla iptal edilince inşaat çalışmaları durdurulmuştu. Devam eden süreçte davanın esası hakkında yapılan yargılamada Kırıkkale İdare Mahkemesi, dava açma süresinin aşılması nedeniyle 21.02.2014 tarihinde davanın reddine karar verdi. Davanın reddi sonucunda yürütmenin durdurulması kararının ortadan kalkması ile inşaat çalışmalarına kaldığı yerden devam edildi. 

Ancak Kırıkkale İdare Mahkemesinin dava ret kararı, davacılar tarafından temyiz edildi. Temyiz sürecinde Danıştay 14. Dairesi, ÇED Gerekli Değildir Kararının Belediye ve Kaymakamlıkta ilan edildiği ve fakat davacıların yaşadığı köylerde ilan edilip askıya çıkarılmamış olduğu gerekçesiyle 24.09.2014 tarihinde İdare Mahkemesinin kararının bozulmasına karar verdi ve yeniden incelenmek üzere dosyayı Kırıkkale İdare Mahkemesine gönderdi. Dosyayı yeniden inceleyen Kırıkkale İdare Mahkemesi, davanın süresinde açılmadığı görüşünde ısrar edip 27.10.2015 tarihinde davayı süreaşımından ikinci kez reddetti. Dava dosyası halen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda. 

CG Enerji, ilerde herhangi olumsuz bir mahkeme kararını dikkate alarak, bilirkişi raporunda belirtilen hususların ayrıntılı bir şekilde irdeleneceği ve halkın ÇED sürecine dahil edileceği, hukuki açıdan sağlam temellere oturtulmuş yeni bir ÇED Raporu hazırlattırılarak ÇED sürecinin yeniden işletilmesi talebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurdu. 

BİR GARİP HİDROELEKTRİK HİKAYESİ: SEMA HES

Önceki ve Sonraki Haberler