1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Demirdağ: Koronavirüs salgını güneşte yeni ihracat olanakları getirecek

Demirdağ: Koronavirüs salgını güneşte yeni ihracat olanakları getirecek

Smart Energy CEO’su Halil Demirdağ, koronavirüs salgını nedeniyle güneş sektöründe Avrupa’daki bir çok alıcının Çin’den tedarik ettiği ürünler için Türkiye’ye yönlendiğini söyledi.

Demirdağ: Koronavirüs salgını güneşte yeni ihracat olanakları getirecek

Enerji Günlüğü - Smart Energy CEO’su Halil Demirdağ, koronavirüs salgını nedeniyle güneş sektöründe Avrupa’daki bir çok alıcının Çin’den tedarik ettiği ürünler için Türkiye’ye yönlendiğini söyledi.

Türkiye’nin önde gelen güneş paneli üreticilerinden Smart Energy’nin CEO’su Halil Demirdağ, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve giderek dünyaya yayılan koronavirüs salgınıyla ilgili yaşanan gelişmelerin Smart Energy’yi olumsuz etkilemeyeceğini ifade ederek, “Tüm bu gelişmeler bize olumlu yansıyacak. Özellikle Avrupa’daki bir çok alıcı Çin’den tedarik ettiği ürünleri ne zaman alacağını bilemiyor. Bu da onların Türkiye’ye yönlenmesine neden oluyor. Bu durum bize yeni ihracat olanakları getirecektir” dedi.

PARÇA FİYATLARI YÜKSELİYOR

Güneş enerjisi sektörünün bu gelişmelerden çok ciddi etkilendiğini vurgulayan Demirdağ, “Çin’de fabrikalar yeni yeni çalışmaya başladı. Güneş hücresi üretimi çok daha steril, klimatize ortamlarda olduğu için kapatan fabrikalar yeniden üretime geçmeye başladı. Ancak panel üretiminde kullanılan pek çok komponent var. Şu anda fabrikaların yüzde 50’si faaliyet gösterebiliyor. Bu da fiyat artışlarına neden oluyor” dedi. 

TÜRKİYE’DE PANEL MALİYETİ ARTTI 

Türkiye’deki güneş paneli üretiminde yerlilik oranı çok yüksek olsa da hücrelerin yurtdışından sağlandığına dikkat çeken Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, “Bu dönemde Koronavirüs nedeniyle yaşanan kargo sıkıntıları da maliyetleri artırdı. Hücre ancak üçüncü ülkeler üzerinden ülkemize gelebiliyor, böyle bir sıkıntı söz konusu” diye konuştu. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler