1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Denizlerde ham petrol stoğu arttı

Denizlerde ham petrol stoğu arttı

Ukrayna'nın işgalinden bu yana dünya genelinde ham petrol taşıyan tankerledeki petrol hacmi arttı. Benzer rekor düzeydeki hızlı artış pandemi döneminde yaşanmıştı.

Denizlerde ham petrol stoğu arttı

Enerji Günlüğü - Ukrayna’nın işgali ardından Rus petrolüne uygulanan yaptırımlar nedeniyle gemilerdeki ham petrol miktarında hızlı bir artış yaşanıyor.

Küresel enerji ve çevre jeoanalitiği şirketi Kayrros, deniz yoluyla küresel ham petrol taşımacılığında artan hacime dikkat çekti. Kayrros’un uydu teknolojileri ile yakından takip ettiği tanker trafiği, Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısının ardından bir kargaşaya sürüklendi. Kayrros, Ukrayna'nın işgalinden bu yana gemilerdeki ham petrol hacminin rekor düzeyde hızlı bir şekilde arttığını açıkladı. 

Şirket, Covid-19’un başlangıcında da benzer artışın yaşandığına dikkat çekti. Stoklardaki artışın nedeninin bu defa farklı olduğunu belirterek, kısmen Rus petrolünün yaptırımlar nedeniyle limanlara alınamaması ve boşaltma yapılamamasından kaynaklandığı kaydetti.

Kayrros aynı zamanda, Karadeniz trafiğinin kesintiye uğraması ve batılı alıcıların yaptırım uygulanması nedeniyle Rusya'ya bağlı tankerlerin sayısının düştüğünü de kaydetti. Bu da daha uzak mesafelerden petrol tedariğine neden oluyor ve daha uzun yol kateden ham petrol tankerleri deniz üzerinde daha fazla kalıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler