1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Denizüstü RES projelerine maliyet engeli

Denizüstü RES projelerine maliyet engeli

ABD ve Avrupa sularındaki denizüstü rüzgar filosunun %11’inden fazlasına denk gelen toplam 3500 MW’lık üç denizüstü rüzgar projesi artan maliyetler nedeniyle durduruldu veya iptal edildi.

Denizüstü RES projelerine maliyet engeli

Enerji Günlüğü - Artan maliyetler nedeniyle ABD’de en az 9 bin 700 MW kurulu gücünde yeni denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi projesinin durma noktasında olduğu kaydediliyor.

BloombergNEF’in haberine göre, ABD’de ve Avrupa’da planlanan denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi projeleri, yatırımcıların artan maliyetleri nedeniyle iptal edilme riskiyle karşı karşıya. Yüksek enflasyonun tetiklediği hammadde fiyatlarındaki artışlar, özellikle çelik gibi temel malzemelerin maliyetlerindeki artışlar, rüzgar türbinleri üreticilerini fiyatları yükseltmeye zorlarken, diğer hizmetlerin maliyetleri de ciddi şekilde artıyor.

Yatırımcıların ihale fiyatlarını yeniden müzakere etmek veya anlaşmalardan çıkmak istemeleri nedeniyle ABD’de en az 9 bin 700 MW kurulu gücünde yeni projenin durma noktasında olduğu kaydediliyor. Avrupa’da ise özellikle Kuzey Denizi ve Baltık Denizi üzerinde planlanan denizüstü rüzgar projelerinin, yatırımcıların artan maliyetleri nedeniyle iptal edilme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. 

3 BÜYÜK PROJEYE İPTAL

ABD ve Avrupa sularında hizmette olan denizüstü rüzgar filosunun %11’inden fazlasına denk gelen toplam 3500 MW kurulu gücündeki üç denizüstü rüzgar enerji santrali projesi maliyetlerden etkilendiği kaydediliyor. 

Bunlardan ilki İspanyol Iberdrola şirketi bağlı ortaklığının ABD’nin Massachusetts Eyaleti sahilleri açıklarında planlanan bir rüzgar santralinden enerji satma kontratını iptal etmesi olarak ifade ediliyor. 

İkinci olarak Danimarkalı Orsted şirketinin yükselen maliyetlerin teklifi çok pahalı hale getirdiği gerekçesiyle yine ABD’nin Rhode Island Eyaletine denizüstü rüzgar enerjisi sağlama teklifini kaybetti. 

Son olarak da İsveç devletine ait Vattenfall, İngiltere sahilleri açıklarında bir rüzgar santrali projesini, enflasyonu gerekçe göstererek rafa kaldırdı.

Önceki ve Sonraki Haberler