1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. DEPA’nın özelleştirilmesinde Gazprom ayarı

DEPA’nın özelleştirilmesinde Gazprom ayarı

Enerji Günlüğü - Yunan özelleştirme kurumu HRADF, Rus enerji devi Gazprom’un doğalgaz dağıtım şirketi DEPA'yı satın alabilmesi için özelleştirme...

DEPA’nın özelleştirilmesinde Gazprom ayarı

Enerji Günlüğü - Yunan özelleştirme kurumu HRADF, Rus enerji devi Gazprom’un doğalgaz dağıtım şirketi DEPA'yı satın alabilmesi için özelleştirme planındaki bazı şartları değiştirdi. Kurum, DEPA'yı satın alan kurumun yatırması gereken depozito miktarı düşürdü.

Reuters'a konuşan, isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, 'Garanti şartı satış fiyatının yüzde 10'una indirildi' dedi. HRADF, DEPA'nın alacaklarını tahsil edememesi halinde şirketi alan firmanın zararlarının telafi edileceğini açıkladı. Yetkili, “Eğer alacaklar 31 Aralık 2015'e kadar halledilmezse 180 milyon euroya kadar garanti sunuyoruz” dedi. Gazprom bu imtiyazları alabilmek için uzun süredir çalışma yürütüyordu.

Yunanistan'ın, AB ve IMF ile vardığı kurtarma programı anlaşması çerçevesindeki özelleştirme hedeflerini yakalayabilmesi için DEPA'yı satması gerekiyor. Gazprom, 2012'de 106 milyon Euro net kâr açıklayan DEPA için geçtiğimiz yıl 900 milyon euro teklifte bulunmuştu. Ancak Gazprom'un, DEPA'nın bir numaralı tedarikçisi olması, Avrupa enerji pazarındaki Rus etkisini azaltmaya çalışan AB'nin kaygılarına yol açtı. DEPA'nın potansiyel alıcıları arasında Gazprom'un dışında yalnızca iki Yunan enerji firmasının ortaklığı olan M&M yer alıyor.

Bir diğer Rus firma Sintez'in de şebeke operatörü DESFA için teklifte bulunması bekleniyor. DEPA bünyesinde bulunan DESFA'nın ayrıca satılması mümkün. DESFA'nın satışında Sintez'in başlıca rakibi ise Azerbaycan devlet doğalgaz firması SOCAR olacak. Bir Yunan-Çek konsorsiyumu olan PPF/Terna'nın da DESFA için teklif verebileceği belirtiliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler