1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Depolamalı RES ve GES önlisansları sıkı takipte

Depolamalı RES ve GES önlisansları sıkı takipte

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, depolamalı RES ve GES yatırımları için önlisans alan şirketlere yatırım için vakit kaybetmeme ve kurallara uyma uyarısında bulundu.

Depolamalı RES ve GES önlisansları sıkı takipte

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bugüne kadar toplam 25 bin 630 MWe gücündeki 493 adet depolamalı elektrik üretim tesisi projesine verdikleri önlisansları çok sıkı takip ettiklerini belirterek,  “Önlisans süreci yan gelip yatma dönemi değildir” dedi.

Sadece enerji sektörüne değil Türkiye ekonomisine de büyük katkı vermesi beklenen depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına yönelik çalışmalar sürerken EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz bazı uyarılarda bulundu. 

"YATIRIM İŞTAHI MEMNUNİYET VERİCİ"

EPDK tarafından 2023-2028 dönemi için TEİAŞ tarafından ilan edilen bağlanabilir kapasitelerin tamamı için kurulu gücü 260 bin MW’ı aşan (yani Türkiye elektrik kurulu gücünün 2 buçuk katı düzeyinde olan) 5 bin 968 depolamalı rüzgar ve güneş önlisans başvurusu aldıklarını hatırlatan Yılmaz; ortaya konan yatırım iştahının memnuniyet verici olduğunu kaydetti. 

Yılmaz; bugüne kadar EPDK tarafından, depolamalı elektrik üretim tesisi kurulması amacıyla yapılan başvurulardan toplam 25 bin 630 MWe gücündeki 493 adet projeye önlisans verildiğini,  verilen önlisansların 13 bin 529 MWe gücündeki 193 adedinin RES projesi, 12 bin 101 MWe gücündeki 300 adedinin ise GES projesi olduğunu açıkladı.  

"VAKİT KAYBEDEN PİŞMAN OLUR”

Bu önlisansların karşılığı olarak sahada 35 milyar dolar düzeyinde yatırım beklediklerini söyleyen EPDK Başkanı önlisans alan şirketleri net bir dille uyararak şunları söyledi:

“Depolamalı RES/GES yatırım süreçlerini çok sıkı takip ediyoruz. Kimsenin bu süreci istismar etmesine müsaade etmeyiz. Önlisans süreci yan gelip yatma dönemi değildir. En doğru ve verimli yatırım için gece gündüz çalışmanız gerekir. Çünkü bu yatırımlar ülkemize enerji sağlayacak, istihdam sağlayacak, yeni yatırımların da kapısını aralayacak. Piyasamızın kuralları belli ve bu kurallara da herkesin uyması şart. Önlisans devredilemez, yönetmelikte belirlenen istisnalar hariç hisse veya pay devri de yapılamaz. Yapılması halinde önlisans iptal edilir, şirket tarafından verilen teminat da yanar. Örneğin bugün kurul toplantımızda bir şirket hisse devrettiği için önlisansını iptal ettik. Umarım bu son olur zira kurallara uygun hareket etmeyen şirketlere karşı gereken adımı atmaktan asla çekinmeyiz. Önlisans alan şirketler yatırım için vakit kaybeder veya kurallara uymazsa pişman olur.”

“ŞİRKETLER LİSANS ALMAK VE YATIRIM YAPMAK ZORUNDA”

Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: 

“Türkiye’nin farklı şehirlerinde çalışmalar başladı. Depolamalı RES ve GES’ler ülkemizin gücüne güç katacak. Ben bir kez daha önlisans alan şirketleri uyarıyorum… Ön lisans sürecinin tamamlanmasının ardından ilgili şirketler lisans almak ve yatırımı tamamlamak zorunda. Lisansını almayan şirket yatırım fırsatını da verdiği teminatı da kaybeder. Kimsenin ülkemize de sektörümüze de vakit kaybettirmeye hakkı yok.”

Önceki ve Sonraki Haberler