1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. DESFA’nın yüzde 66’sı artık SOCAR’ın

DESFA’nın yüzde 66’sı artık SOCAR’ın

Enerji Günlüğü - DESFA’nın hisselerinin yüzde 66’sının 400 milyon euro karşılığında SOCAR’a devredilmesiyle ilgili anlaşma imzalandı.Yunanistan...

DESFA’nın yüzde 66’sı artık SOCAR’ın

Enerji Günlüğü - DESFA’nın hisselerinin yüzde 66’sının 400 milyon euro karşılığında SOCAR’a devredilmesiyle ilgili anlaşma imzalandı.

Yunanistan doğalgaz şirketi DEPA’nın dağıtım operatörü DESFA’nın Azerbaycan Devlet Petrol Şirketine (SOCAR) satışıyla ilgili anlaşma Atina’da imzalandı. Anlaşmayla, 400 milyon euro karşılığında DESFA’nın hisselerinin yüzde 66’lık bölümü SOCAR’a devredildi. SOCAR’ın satın aldığı hisselerin yüzde 31’i TAİPED’ye, yüzde 35’i ise Yunanistan Petrolleri'ne aitti.

Anlaşma Yunanistan Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Yannis Maniatis’in de hazır bulunduğu bir törenle imzalandı. Yunanistan adına Yunanistan Özelleştirme İdaresi (TAİPED) ve Yunanistan Petrolleri (Hellenic Petreleum) temsilcileriyle SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev tarafından imzalandı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için ulusal ve Avrupa düzeyinde onaylanması gerekiyor.

Taraflar arasında ayrıca, DESFA’nın hisselerinin SOCAR’a devredilmesinin ardından şirketin yeni oluşturulacak yönetim kuruluyla ilgili anlaşma imzalandığı öğrenildi.

DESFA’nın satışıyla ilgili anlaşmanın daha önce Bakü’de imzalanması kararlaştırılmış ancak Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın uçağında meydana gelen arıza yüzünden Azerbaycan’a gidememesi nedeniyle imza töreni iptal edilmişti. 

AZERBAYCAN'IN AVRUPA GAZ PAZARINA GİRİŞİ

Yapılan anlaşmayla, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR, BP, STATOIL ve TOTAL ortaklığındaki Şahdeniz II yatağından çıkarılıp, TANAP ve TAP boru hatları ile Türkiye üzerinden Yunanistan'a iletilecek gazın, bu ülkede Azeriler tarafından dağıtılması anlamına geliyor. Söz konusu anlaşma, Güney Gaz Koridoru'nun önemli parçası olarak nitelenen TANAP'ın geleceği açısından önem taşıyor. Bir bakıma, TANAP'ın sadece Azeri gazının değil, Azerbaycan'ın kendisinin de Avrupa pazarında önünün açılması anlamına geliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler