1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Devlet akaryakıt işinden bir kez daha çekildi

Devlet akaryakıt işinden bir kez daha çekildi

Enerji Günlüğü - Zülfikarlar Holding’in iştiraki olan Turkuaz Petrol, Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş. hisselerinin yüzde 100’ünü satın...

Devlet akaryakıt işinden bir kez daha çekildi

Enerji Günlüğü - Zülfikarlar Holding’in iştiraki olan Turkuaz Petrol, Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş. hisselerinin yüzde 100’ünü satın aldı. 

2000 yılında Petrol Ofisi’ni özelleştirerek akaryakıt dağıtım işinden çekilen devlet, daha sonra kurulan Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ’yi satarak bir kez daha sektörden çekildi. Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ’nin özelleştirme ihalesinde 490 milyon TL ile en yüksek teklifi veren Turkuaz Petrol, 2016 yılının en büyük özelleştirme ihalesi için nihai imzayı attı. 

Ankara'da düzenlenen ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın da katıldığı törenle imzalanan anlaşmayla Zülfikarlar Holding’in iştiraki olan Turkuaz Petrol, Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ’nin yüzde 100 hissesinin yeni sahibi oldu. Satışa konu Türkiye Petrolleri’nin 400'ü aşkın akaryakıt istasyonu, 7 akaryakıt depolama tesisi, 333 bin metreküp akaryakıt depolama kapasitesi ve 2 LPG dolum tesisi bulunuyor.

İmza törenine katılan Zülfikarlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İsfendiyar Zülfikari, 75 yıldır Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak için çalıştıklarını belirterek “Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ satın alımı, Holding’imiz adına büyük önem arz etmektedir. Zülfikarlar Holding iştiraki olan ve akaryakıt dağıtım sektörünün en köklü şirketleri arasında yer alan Turkuaz Petrol olarak, 20 yılı aşkın deneyimimizi bu satın alma ile perçinliyoruz. Bu satın alımın ardından sektörün lider markası olmak için emin adımlarla ilerleyeceğiz” dedi. 

Maliye Bakanı Naci Ağbal da imza töreninde TPPD’nin özelleştirme işlemiyle birlikte devletin akaryakıt dağıtım sektöründen tamamen çıktığını ifade etti. Sadece gelir elde etmek için değil, piyasa ekonomisinin gelişmesi ve rekabetin doğru yürümesi için de devletin bazı sektörlerden çekilmesi gerektiğine inandıklarını anlatan Ağbal, “TPPD özelleştirmesinin akaryakıt dağıtım sektörüne önemli bir katkı sağlayacağına ve özel sektörün sahip olduğu deneyimle birlikte şirketin hem rekabet gücünün hem de hizmet kalitesinin artacağına nanıyorum. Zülfikarlar Holding ve Turkuaz Petrol Yönetim Kurulu’nu tekrar tebrik ediyorum” diye konuştu. 

Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu ise “TPPD AŞ özelleştirmesiyle Türkiye ekonomisi için önemli bir kaynak sağlamakla kalmadık, ülkemizin güçlü markalarından birinin daha da büyümesi için bir adım attık. Bu satın almanın ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

Turkuaz Petrol Genel Müdürü Çağdaş Demirağ ise TPPD AŞ’nin satın alınması sonrasında birleşme çalışmalarını hızlandırarak tek marka tek şirket felsefesiyle tüm illerde 700’ü aşkın akaryakıt istasyonuyla hizmet vereceklerini anlattı. Çağdaş Demirağ, hem ülke ekonomisine hem sektöre değer katacak son derece önemli bir gelişme olarak nitelendirdiği birleşmenin Turkuaz Petrol’ü akaryakıt sektörünün şampiyonlar ligine yükselttiğini ifade etti. Demirağ, “İki büyük şirketin birleşiminden dev bir milli akaryakıt dağıtım şirketi ortaya çıkacak. Bu şirket ülkemize ve milletimize yurt içi ve yurt dışında örnek gösterilecek proje ve çalışmalarla gurur kaynağı olacaktır” ifadelerini kullandı. 

İLK ÇEKİLME 2000 YILINDAYDI 

TPPD’nin satışı, devletin ikinci kez akaryakıt işinden tümüyle çıkması anlamına geliyor. İlk çekilme, 2000 yılında yaşanmıştı. Temmuz 2000 tarihinde Petrol Ofisi’nde (POAŞ) bulunan yüzde 51 oranındaki kamu hissesi, İş Bankası-Doğan Holding konsorsiyumu İş Doğan Petrol Yatırımları'na toplam 1 milyar 260 milyon dolar karşılığında peşin olarak satılmıştı. Sonraki yıllarda İş Bankası'nın payını da devralarak tek başına yoluna devam eden Doğan Grubu, ardından tüm hisseleri Avusturyalı OMV’ye satmıştı. OMV ise geçtiğimiz aylarda POAŞ’ı Vitol’e satarak Türkiye piyasasından çekilmişti. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler