1. HABERLER

  2. Dias: Solar termal kesinlikle rekabetçi olabilir

Dias: Solar termal kesinlikle rekabetçi olabilir

Enerji Günlüğü - Avrupa Solar Termal Endüstrisi Federasyonu Başkan Yardımcısı Pedro Dias, gelecekte en önemli şeyin karbondan kurtulmak olduğunu belirterek,...

Dias: Solar termal kesinlikle rekabetçi olabilir

Enerji Günlüğü - Avrupa Solar Termal Endüstrisi Federasyonu Başkan Yardımcısı Pedro Dias, gelecekte en önemli şeyin karbondan kurtulmak olduğunu belirterek, dekarbonizasyon için solar termalin en iyi alternatif olduğunu söyledi.

Avrupa Solar Termal Endüstrisi Federasyonu Başkan Yardımcısı Pedro Dias, İstanbul'da gerçekleştirilen SolarTR 2016 kapsamında gerçekleştirilen 'Avrupa Enerji Bileşimi Geleceğinde Solar Termal' konulu sunumunda, gelecekte en önemli şeyin karbondan kurtulmak olduğunu belirterek, dekarbonizasyon için solar termalin en iyi alternatif olduğunu söyledi.

Sıcak su talebinde artış olduğunu ve bundaki ana faktörün konfor olduğunu ifade eden Dias, "Bu talep azalmayacak ama bunun için solar termal çok iyi bir enerji alternatifi. Solar termal maliyeti yüksek ama iyi bir enerji. Isının saklanması konusunda da çözümler var. Solar termal kesinlikle rekabetçi olabilir ve pazar büyüyebilir" dedi.

YENİLENEBİLİRİN PAYI 2050'DE YÜZDE 15'E ÇIKACAK

Karşılaşacağımız en büyük zorluklardan birinin enerji mix’iyle ilgili olduğunu kaydeden Dias, "Genel gerçek şu: 2050’de nelerle karşılaşacağımızı tam olarak bilmiyoruz ama varsayımlarda bulunabiliyoruz. En önemlisi karbondan kurtulmamız gerekiyor. İkincisi yerinden yönetim. Üçüncüsü akıllılık. Yani akıllı evler, akıllı sayaçlar vs." dedi. 2050’ye kadar beklenen mix’de gazın payının yüzde 50, yenilenebilir enerjinin payının ise yüzde 15’e kadar çıkacağını da sözlerine ekledi.

ULAŞIMDA ELEKTRİK GEREKLİ

Geleceğin ısınma ve soğutma trendleri açısından, öncelikle talebin azaltılması gerektiğine, ardından da entegrasyon oluşturmak gerektiğine dikkat çeken Dias, Özellikle binalarda daha fazla hibrit çözümlere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Dias, "Enerji ihtiyacının yüzde 46’sı ısıtma ve soğutma için kullanılıyor. Onu ulaşım takip ediyor. Bütün yatırımlara rağmen hala elektrik üretiminde çok fazla yenilenebilir enerji kullanılmadığını görüyoruz. Ulaşımda elektriğin gerekliliğini görüyoruz. " dedi.

Melis ÇALAPKULU - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler