1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dilovası OSB’de baca tozu geri kazanım tesisi kurulacak

Dilovası OSB’de baca tozu geri kazanım tesisi kurulacak

Turkwaelz Metalurji şirketi, Dilovası OSB’de kuracağı tesiste baca tozu içindeki metalik demir ve çinkoyu geri kazanacak.

Dilovası OSB’de baca tozu geri kazanım tesisi kurulacak

Enerji Günlüğü - Turkwaelz Metalurji şirketi, Dilovası OSB’de kuracağı tesiste baca tozu içindeki metalik demir ve çinkoyu geri kazanacak.

Turkwaelz Metalurji San. Ve Tic. A.Ş. tarafından, Kocaeli’nin Gebze İlçesi Dilovası Organize Sanayi Bölgesinde inşaa edilmesi planlanan tesiste “Baca Tozu Geri Kazanımı” faaliyeti planlanıyor.

Baca Tozu Geri Kazanımı faaliyeti ile piyasadan temin edilecek, yılda yaklaşık 75.000 ton miktarında baca tozları geri kazanım işlemine tabi tutulacak ve 26.250 ton/yıl “waelz oksit” ve 43.750 ton/yıl “waelz demir” ürün olarak elde edilecek. hammadde olarak, özellikle hurda malzeme kullanan demirçelik fabrikalarında meydana gelen EAO (Elektrik Ark Ocağı) baca tozları kullanılacak. 

Yaklaşık 18 milyon lira yatırımla kurulacak tesiste kullanılacak tüm makine ve ekipmanların çalıştırılmasında elektrik ve doğalgaz enerjisinden yararlanılacak, proseste ihtiyaç duyulan ısıl işlem için ilk etapta doğalgaz kullanılacak, sonrasında proseste kullanılan kok kömürü ile proseste ihtiyaç duyulan ısı elde edilecek. 

Baca tozu, metal içeriğinden ötürü ekonomik değeri olan bir atık olduğundan, baca tozu değerlendirme ve geri kazanım işlemlerinin ana amacı, baca tozu içindeki metalik demir ve çinkoyu geri kazanmak ve bu baca tozundan ekonomik bir değer üretmektir. 

Geri kazanım işlemi sonucunda elde edilen çinko oksiti, tanecikli toz halinde bir ürün olup “çinko beyazı” adı altında da boyacılıkta, lastik sektöründe, kauçuk, kozmetik, petrol ürünleri, seramik, cam ve kaplama endüstrilerinde hammadde olarak; muşamba ve emaye yapımında ise dolgu maddesi olarak kullanılıyor. 

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler