1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. DMM: Doğalgaz fiyatı değil ÖTV zamlandı

DMM: Doğalgaz fiyatı değil ÖTV zamlandı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyada doğalgaza yüzde 224 zam geldiği yönündeki paylaşımların doğru olmadığını bildirdi.

DMM: Doğalgaz fiyatı değil ÖTV zamlandı

Enerji Günlüğü - Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyada doğalgaza yüzde 224 zam geldiği yönündeki paylaşımların doğru olmadığını bildirdi. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), doğalgaza yüzde 224 zam geldiği iddiasını yalanladığı bir açıklama yayınladı. 

Konutlarda kullanılan doğal gaz fiyatında yüzde 224 değil, ortalama yüzde 1 artış yaşandığını bildiren açıklamada şu ifadeler yer aldı, “Bu oran sanayide kullanılan doğal gazda ise yaklaşık yüzde 0,5’e tekabül etmektedir. Doğalgazda metreküp başına özel tüketim vergisi (ÖTV), 0,0747 lira olarak güncellenmiştir. Bu da katma değer vergisi (KDV) etkisiyle birlikte metreküp fiyatında yaklaşık 6 kuruşluk bir artış anlamına gelmektedir. Öte yandan, Avrupa’da doğalgaz faturalarındaki vergi yükü ortalama yüzde 36 düzeyindeyken, bu oran Türkiye’de KDV ve ÖTV artışlarıyla birlikte yüzde 18 seviyesine (Avrupa’nın yarısına) yaklaşmıştır”. 

YÜZDE 224’LÜK ARTIŞ METREKÜP FİYATINDA DEĞİL ÖTV TUTARINDA 

Bu gece yarısından itibaren birçok petrol ürününde ÖTV tutarlarında litre başına 5 liraya varan artışlar yapılmış; doğalgazın metreküp başına 0,0230 lira olan ÖTV tutarı ise %224 oranında arttırılarak 0,0747 liraya yükseltilmişti. 

Yani %224’lük artış, doğalgazın metreküp fiyatında değil, doğalgazda uygulanan ÖTV tutarında gerçekleşmişti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler