1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğal gaz ihracatı ABD’ye jeopolitik yarar sağlayabilir

Doğal gaz ihracatı ABD’ye jeopolitik yarar sağlayabilir

Enerji Günlüğü - ABD’nin doğal gaz ihraç edip etmemesi konusunda bir yıldan uzun süredir devam eden tartışmalar, ihracatın ABD ekonomisini ve imalatı...

Doğal gaz ihracatı ABD’ye jeopolitik yarar sağlayabilir

Enerji Günlüğü - ABD’nin doğal gaz ihraç edip etmemesi konusunda bir yıldan uzun süredir devam eden tartışmalar, ihracatın ABD ekonomisini ve imalatı nasıl etkileyeceğine yoğunlaştı.

The Wall Street Journal’in haberine göre tartışmalarda, ABD’nin ulusal güvenliğinin ihracattan olumlu etkileneceğini savunanların görüşleri giderek ağırlık kazanıyor. Aralarında mevcut ve eski bazı milletvekillerinin de yer aldığı ihracat taraftarları, ihracat sayesinde ABD’nin, Avrupa ve Asya ile olan ilişkilerin güçleneceğini ve Rusya gibi enerji üreticilerinin piyasadaki ağırlığının azalacağını savunuyor. Enerji ve Ticaret Komitesi, yarın düzenlenecek bir oturumda ABD’de doğal gaz sanayisinde yaşanan gelişmelerin siyasete doğrudan ne gibi etkileri olabileceğini tartışacak.

AVRUPA ÜLKELERİ DE OLUMLU ETKİLENEBİLİR

1970’lerden bu yana ABD’nin enerji tedarikçilerine olan bağımlılığı dış politikadaki hamlelerini sınırlıyordu. Bugün ise ihracat taraftarları, ABD’nin bu durumu avantaja dönüştürebileceğini düşünüyor. Orta Doğu’nun bir zamanlar ABD’ye yaptığı doğal gaz ihracatı, şimdilerde Avrupa’ya kaymış durumda. Bu nedenle Avrupa ülkelerinin eli artık Rusya ile olan ticaret anlaşmalarında güçlenmiş durumda.

ABD’nin yüksek miktarda gaz ihraç etmesi durumunda ABD’nin müttefiklerinin piyasaya erişimi artacaktır. Avrupa’da gaz fiyatları ABD’nin üç katına kadar, Asya’da ise beş katına kadar çıkabiliyor. Deniz aşırı ihracat yapılabilmesi için doğal gazın sıvılaştırılmasından doğacak maliyetler hesaba katıldığında dahi ABD doğal gazı cazibesini koruyor. Japonya’nın Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Toshimitsu Motegi Cuma günü Washington’da yaptığı bir konuşmada, “ABD’den Asya’ya doğru gerçekleşecek olan doğal gaz akışı, oyunu yalnızca enerji güvenliği konusunda değil aynı zamanda ekonomik ve jeopolitik istikrar açısından da büyük ölçüde değiştirecek” diye konuştu.

POTANSİYEL PAZARLARDAN BİRİ DE ALMANYA

ABD’de hükümetin ihracat projelerini onaylaması durumunda ABD’den alım yapmayı planlayan çok sayıda ülke bulunuyor. İngiltere, İspanya, Güney Kore ve Hindistan, ABD ile ön sözleşme imzalamış durumda. Buna ek olarak Almanya gibi uzun yıllardır gaz konusunda Rusya ile işbirliğine giden ülkeler dahi ABD’nin ihracat yapması durumunda ilgilenebileceklerini belirtti.

ABD’de Enerji Bakanlığı’nın serbest ticaret anlaşması olmayan ülkelerle yapılan anlaşmaları onaylaması gerekiyor. Şu anda da bakanlığın onayını bekleyen 20 kadar ihracat projesi bulunuyor. Enerji Bakanlığı’ndan karar tarihi ile ilgili herhangi bir açıklama gelmezken bakanlık yetkililerinden biri Nisan ayı sonunda Kongre’ye, kararın birkaç hafta içinde verileceğini söyledi. Ohio temsilcisi Tim Ryan, gaz ihracatı konusunda “Bu durum, ekonomimizi ve dünya piyasalarında elimizi güçlendirmek için bir fırsat” diye konuştu. Ryan’ın da aralarında bulunduğu bazı ihracat savunucuları doğal gazın jeopolitik bir silah olarak kullanılması için NATO müttefikleri ile Japonya’ya yapılacak ihracatlara ilişkin anlaşmaların bir an önce onaylanması çağrısında bulundu.

Gelecek yıllarda doğal gaz talebinin artması beklenen Çin’in de ABD için potansiyel bir pazar olabileceği düşünülüyor. Kansas temsilcisi Mike Pompeo ise konu ile ilgili olarak, “İhracat sayesinde Kuzey Kore gibi ülkelerle yaptığımız görüşmelerde de daha avantajlı hale geleceğiz” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler