1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğal gaz sözleşmeleri tek tip olacak

Doğal gaz sözleşmeleri tek tip olacak

Enerji Günlüğü - Doğal gaz abonelerinin imzaladıkları sözleşme bundan böyle tek tip olacak ve EPDK tarafından belirlenecek.Enerji Piyasası Düzenleme...

Doğal gaz sözleşmeleri tek tip olacak

Enerji Günlüğü - Doğal gaz abonelerinin imzaladıkları sözleşme bundan böyle tek tip olacak ve EPDK tarafından belirlenecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, gerçekleştirdiği Kurul toplantısında, tüketici memnuniyetinin sağlanması, farklı bölgelerde farkı sözleşme kullanılmasının önlenmesi ve eşit taraflar arasında ayrım oluşmaması açısından abonelere ilişkin tek tip sözleşme olmasını ve bunun da Kurum tarafından belirlenmesini kararlaştırdı. 

Ayrıca, Dağıtım şirketlerinin hizmet alacağı yapım kontrol firmalarının belirlenmesi, değiştirilmesi, sözleşmelerde yer alacak asgari hükümler ve kontrollük faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar EPDK tarafından belirlenecek. Tesisatta bulunan eksiklikler sertifikalı firmalar tarafından giderilecek ve gerekli güvenlik önlemleri yine bu şirketler tarafından alınacak.

Kurul tarafından doğal gaz piyasasına ilişkin alınan diğer kararlar ise şöyle:

- Müşterinin ödenmemiş faturalarında 50 m³’e kadar kesinti yapılmayacak.Yani bir müşterinin 50 metreküpten az borcu için gaz kesintisi yapılamayacak ve mağdur edilmeyecek.

- Abonenin vefatı halinde -diğer mirasçılardan herhangi bir itiraz gelmediği takdirde- vefat eden abonenin eşi, dağıtım şirketinde mevcut bulunan güvence bedeli aktarılarak ve ilave bir güvence bedeli alınmaksızın abone yapılacak.

- Acil durum sebebiyle yapılanlar hariç Cuma günleri ve resmi tatillerin başladığı günden önceki gün doğal gaz kesintisi yapılamayacak. Böylece vatandaşların borçlarını kolaylıkla ödemeleri ve hizmetin uzun süre kesilmemesi sağlanacak.

- Doğal gazı kesilen müşterinin, yükümlülüklerini yerine getirmesi ve dağıtım şirketine başvurusu üzerine, müşteriye halihazırda 2 gün olan en geç yeniden doğal gaz verme süresi 24 saate indirilecek.

- Dağıtım şirketleri tarafından, tüketicilere yönelik yirmi dört saat kesintisiz hizmet verecek şekilde çağrı merkezi kurulacak. Dağıtım şirketleri tüketicilere yönelik çağrı hizmetleri ile ilgili olarak hizmet alımı yapabilecek. 

- Dağıtım şirketleri internet sitelerinde tüketicilerin şikayetlerini iletebilecekleri, kolay erişim sağlanabilen, yapılan başvuruların tüketiciler tarafından takip edilmesine olanak sağlayan ve tüketici tarafından şikayete konu belgeyi yüklemeye imkan veren bir “Şikâyet Başvuru Sistemi” oluşturacak.

- Dağıtım şirketi şebeke ve tüketici sayısına uygun olarak yeterli sayıda bedelsiz işlem yapacak ödeme merkezi kuracak veya bedelsiz ödeme yapılabilecek ödeme merkezleri ile anlaşacak. Tüketiciler kendi tercihleri ile hizmet bedeli karşılığı hizmet veren kuruluşlara ödeme yapma hakları ise saklı olacak. Dağıtım şirketleri ödeme merkezleri arasındaki rekabeti engelleyici hiçbir faaliyette bulunamayacak. Böylece oluşan rekabetten tüketiciler fayda sağlayacak. 

NÜFUSUN YÜZDE 65'İNE DOĞAL GAZ ULAŞTI

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bugün itibarıyla nüfusun yaklaşık %65’ine doğal gazın ulaşmış durumda olduğunu belirterek, "Doğal gazda tüketici memnuniyeti, diğer sektörlerle kıyaslandığında çok yüksek seviyelerde. Yaptığımız bu düzenleme ve şirketlerimizin de gayreti ile bu seviyeyi daha da yukarıya taşıyacağımıza yürekten inanıyorum" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler