1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğal gaz sübvansiyonu 6 ayda 150 milyar lira oldu

Doğal gaz sübvansiyonu 6 ayda 150 milyar lira oldu

Enerji Bakanı Dönmez, doğal gazda 6 aylık süreçteki sübvansiyon miktarının 150 milyar lira olduğunu söyledi.

Doğal gaz sübvansiyonu 6 ayda 150 milyar lira oldu

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, bu yılın ilk yarısında doğal gaz sübvansiyon tutarının 150 milyar liraya ulaştığını ve yaklaşık olarak kişi başı 1800-2000 liralık katkı sağlandığını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Yüz Yüze 100 Gün Programı kapsamında Beykoz ilçesinde vatandaşlarla buluştu. Doğal gazda bu yılın ilk 6 ayında sübvansiyon tutarının 150 milyar lira olduğunu ifade eden Fatih Dönmez, “Yaklaşık olarak ilk 6 ayda kişi başı 1800-2000 liralık katkı sağladık” dedi.

Dönmez, yaptığı konuşmada doğal gazı vatandaşa ulaştırmak için canla başla çalıştıklarını belirtirken, “İstanbul’da ilk göreve geldiğimizde doğal gaz abone sayısı 110 bindi. Sayın Cumhurbaşkanımız belediye başkanlığı görevini devrettiğinde 1 milyonu aşmıştık. İşte bu kadrolar, dün İstanbul’da tüm köyler dahil doğal gazı nasıl götürdüyse aynı liderimizin talimatıyla 81 ilin tamamı doğal gaza kavuşmuş durumda. 2002’de sadece 5 ilde ve 50’nin üzerinde ilçede doğal gaz vardı. Şimdi 81 ilin tamamında 650’nin üzerinde yerleşim biriminde doğal gaz kullanıyoruz. Nüfusumuzun yüzde 80’i doğal gaza kavuşmuş durumda” ifadelerini kullandı.

“25-30 YILDIR BÖYLE BİR FİYAT ARTIŞI YAŞANMADI”

Türkiye’nin geçen yıl yaklaşık 60 milyar metreküp doğal gaz kullandığını dile getiren Dönmez, bunun tamamının ithal kaynaklardan karşılandığını kaydetti.

Enerji hususunun dünya gündeminde ilk sırasında yer aldığına işaret eden Dönmez, “Hamd olsun, ülkemizde ne enerji kaynakları açısından ne de gıda kaynakları açısından sıkıntı yaşanmadı” dedi.

Enerjide piyasasında küresel bir fiyat artışının yaşandığını hatırlatan Dönmez, “Yaklaşık 25-30 yıldır bu sektörün içindeyim. Fiyatları da piyasaları da yakından takip ederim. Böyle bir artışın yaşandığını ben hatırlamıyorum. 2 sene önce bin metreküp doğal gaz 150 dolardı. Şimdi yaklaşık 2 bin 500 dolar. İki hafta önce 3 bin 500 dolarlara kadar çıkmıştı. Petrolün varil fiyatları salgın döneminde 50 doların altına gerilemişti, 140 dolara çıktı. Şimdi de 90-100 dolar bandında bir fiyat seyri söz konusu” diye konuştu.

İKİNCİ YARIDA DA DOĞAL GAZ SÜBVANSİYONU DEVAM EDECEK

Küresel fiyat artışlarından vatandaşı korumak için çabaladıklarını belirterek Dönmez, şunları aktardı:

“İlk günden bu yana Sayın Cumhurbaşkanımızın hassasiyetiyle ve talimatıyla bunu mümkün olduğu kadar kendi kaynaklarımızdan ve bütçemizden karşılayacağız. Vatandaşımıza bunu en az şekilde yansıtmaya çalışacağız. Nitekim geçtiğimiz yıl elektrik ve doğal gazda uyguladığımız sübvansiyon miktarı 100 milyar liraya ulaşmıştı. Bu yıl sadece doğal gazdakini söyleyeyim. İlk 6 ayda sübvansiyon tutarımız 150 milyar lira oldu. Yaklaşık olarak, ilk 6 ayda kişi başı 1800-2000 liralık bir katkı sağladık. 4 kişilik bir aile örneğinden ilk ayda 7-8 bin lirayı vatandaşımıza yansıtmadan kaynağında karşılamış olduk. Bu, ikinci yarıyılda da aynı şekilde devam edecek”.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler