1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz anlaşmaları egemenlik haklarımızın garantisidir

Doğalgaz anlaşmaları egemenlik haklarımızın garantisidir

Enerji Günlüğü - Rum Sanayi Ticaret ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, Güney Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) bulunan parsellere ilişkin...

Doğalgaz anlaşmaları egemenlik haklarımızın garantisidir

Enerji Günlüğü - Rum Sanayi Ticaret ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, Güney Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) bulunan parsellere ilişkin uluslararası şirketlerle imzaladığı anlaşmaların egemenlik haklarının garanti altına alınmasını sağladığını söyledi. Rum Politis gazetesinde yer alan söyleşisinde Silikiotis, doğalgaz konusunda izledikleri stratejinin sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" egemenlik haklarının garanti altına alınması olduğunu, bu stratejinin ilk ayağının ise MEB'in belirlenmesiyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Noble Energy, ENI-KOGAS ve TOTAL şirketleriyle imzalanan doğalgaz arama ve çıkarma anlaşmalarıyla stratejinin bir sonraki ayağının gerçekleştiğini belirten Silikiotis, bu gelişmelerin Türkiye'nin, Güney Kıbrıs'ın egemenlik haklarını kuşkuya sokma ve tehditlerine yanıt teşkil ettiğini öne sürdü. Güney Kıbrıs'ın sözde MEB'inin Güneybatısında bulunan parsellere ilişkin ikinci turda herhangi bir gelişme yaşanmamasının Türkiye'nin "tehditleri" sebebiyle olduğu şeklindeki eleştirilere de yanıt veren Silikiotis, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını, ikinci turda anlaşma imzalanan parsellerin 12. parsele yakın olmasının ekonomik açıdan daha avantajı olmasından ötürü gerçekleştiğini iddia etti.

Silikiotis, Vasiliko bölgesinde doğalgaz sıvılaştırma tesisi inşa edilmesi yönünde alınan karara da değindiği söyleşisinde, söz konusu tesisin sadece Güney Kıbrıs'ın MEB'sindeki doğalgazı işleyecek olsa bile inşa edileceğini ancak bu konuda İsrail'le de temasların sürdüğünü belirtti. Anlaşma imzalanan şirketlerin de bu tesisin inşasında söz hakkı bulunduğunu vurgulayan Silikiotis, Delek'le 12. parselin yüzde 30'luk hissesi için yapılan anlaşmanın da İsrail'le doğalgaz sıvılaştırma tesisi konusunda olası işbirliği çerçevesinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler