1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz borsası için çalışmalar hızlanıyor

Doğalgaz borsası için çalışmalar hızlanıyor

Enerji Günlüğü  - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, son dönemlerde doğalgaz piyasasındaki gelişmeler ışığında,...

Doğalgaz borsası için çalışmalar hızlanıyor

Enerji Günlüğü  - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, son dönemlerde doğalgaz piyasasındaki gelişmeler ışığında, Türkiye’de doğalgaz borsasını hayata geçirmek için çalışmaların hızlandığını söyledi. Köktaş, “Bilhassa son dönemde ülkemiz sınırları içinde ve dışında yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeler Türkiye’nin enerji konusundaki önemini arttırıyor. Bölgesel anlamda yeni alternatif güzergâhlar gündeme geliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu olarak ülkemizin bölgesel bir hub, önemli bir enerji terminali olması için enerji borsalarının kurulmasına büyük önem veriyoruz” diye konuştu.

“2013 yılını doğalgaz borsasının kurulmasına yönelik teknik altyapı hazırlıkları tamamlayacağımız bir yıl olarak ilan ettik” diyen EPDK Başkanı Köktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Borsanın kurulmasına yönelik doğalgaz dağıtım şirketlerinin gaz sevkıyat kontrol merkezlerini kurması, BOTAŞ’ın elektronik bülten tablosu (EBT) şeffaf bir şekilde devreye alması ve doğalgaz ithalatçılarının da EBT’ye veri akışlarını sağlaması gerekiyor. Bizim de kurum olarak çok önemli düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Sektörün tüm temsilcilerine bu konuda hazırlıklarını tamamlamalarını bu sürecin düzenleme ve denetleme mekanizması ile birlikte işleyeceği mesajını verdik.”

ÖZEL SEKTÖRÜN PAYI ARTIYOR

Türkiye doğalgaz ithalatında özel sektörün payı 2008 yılında yüzde birken 2013 yılında bu oranın yüzde 21’e ulaşması bekleniyor. Özel sektör payı 5 yılda 21 kat arttı. Türkiye, önümüzdeki yıllarda özel sektör eliyle bölgesel bir enerji gücü oluşturmayı hedefliyor. Çok tedarikçili bir piyasa ve doğalgaz borsası ile arz güvenliğinin sağlanması, güçlü bir doğalgaz piyasası oluşturulması ve ülkeye en ekonomik yoldan güvenilir gaz tedarik edilmesi amaçlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler