1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz borsasında fiyat teklif limitleri belirlendi

Doğalgaz borsasında fiyat teklif limitleri belirlendi

Enerji Günlüğü - Erişilebilir piyasalarda doğalgazın Türkiye’de fiyatlanmasını amaçlayan doğalgaz borsasında verilebilecek azami teklif fiyatı 1000...

Doğalgaz borsasında fiyat teklif limitleri belirlendi

Enerji Günlüğü - Erişilebilir piyasalarda doğalgazın Türkiye’de fiyatlanmasını amaçlayan doğalgaz borsasında verilebilecek azami teklif fiyatı 1000 santimetreküpte 2000 lira olarak belirlendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu EPDK, Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliği kapsamında Sürekli Ticaret Platformu’nda verilebilecek teklif fiyatlarının asgari ve azami sınırlar ve olağandışı durumlarda geçerli olacak fiyatları belirledi. 

Buna göre 1 Eylül 2018 tarihinde resmi olarak işlemlere başlayacak olan Sürekli Ticaret Platformunda verilecek tekliflerin asgari fiyatının 0 TL/1000 Sm3, azami fiyatının 2000 TL / 1000 Sm3 olması kararlaştırıldı.

Ayrıca iletim şirketinin noktasal / bölgesel işlemler hariç olmak üzere ilave Dengeleyici sıfatıyla STP'de yapacağı satış yönlü işlemlerde gerçekleşecek eşleşmelerin asgari fiyatının 1000 TL/1000 Sm3, alış yönlü işlemlerde gerçekleşecek eşleşmelerin azami fiyatının 1800 TL/1000 Sm3 olarak belirlendi.

3. 09.2018 gaz gününde Günlük Referans Fiyatının (GRF) herhangi nedenle oluşmaması durumunda söz konusu gaz günü ve söz konusu gaz gününü takip eden GRF oluşmayan Gaz Günlerinde ancak en fazla GRF'nin oluşmadığı yedi gün geçerli olacak şekilde, 31.08.2018 tarihli Gaz Günü için BOTAŞ İletim Şebekesi İşleyiş Düzenlemeleri çerçevesinde belirlenmiş olan Dengeleme Gazı Fiyatının (DGF) GRF olarak kabul edilmesi ve GRF'den beklenen tüm sonuçları doğurmasına karar verildi. 

Yine PUE’de öngörülen olağandışı durumların gerçekleşmesi sonucunda STP'de fiyat oluşumunun mümkün olmaması halinde, olağandışı durumun gerçekleştiği Gaz Gününden önceki Gaz Gününe ait uzlaştırma hesaplamalarında kullanılan son GRF'nin olağandışı durum GRF'si olarak kabul edilmesine karar verildi.

Doğalgaz Sürekli Ticaret Platformu (STP) olarak adlandırılan doğalgaz borsası, 1 Nisan 2018 tarihinde sanal uygulamaya başlamıştı. 1 Eylül 2018 tarihinde resmi olarak işlemlere başlayacak olan ‘Doğal Gaz Sürekli Ticaret Platformu yılın 365 günü 24 saat ticarete açık olacak ve burada yapılan doğalgaz ticareti, Günlük Referans Fiyatın (GRF) oluşumunu sağlayacak.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler