1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz dağıtıcıları bazı ücretleri gider gösteremeyecek

Doğalgaz dağıtıcıları bazı ücretleri gider gösteremeyecek

Doğalgaz dağıtım şirketleri danışmanlık hizmeti için ödedikleri ücretleri bundan böyle işletme gideri olarak gösteremeyecek.

Doğalgaz dağıtıcıları bazı ücretleri gider gösteremeyecek

Enerji Günlüğü - Doğalgaz dağıtım şirketleri danışmanlık hizmeti için ödedikleri ücretler ile ölçüm ekipmanı muayene giderlerini bundan böyle işletme gideri olarak gösteremeyecek. 

Doğalgaz Dağıtım Şirketleri İçin Tarife Hesaplama Usul ve Esaslarında Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi.  
 
Yeni düzenleme, “Düzenlenmiş işletme giderlerinin unsurları” başlıklı 16. maddenin 5. fıkrasının (b) bendini yürürlükten kaldırdı. 

Buna göre aynı holding ya da şirketler topluluğu dışındaki gerçek veya tüzel kişilerden alınan danışmanlık, tercüme, hukuk ve müşavirlik hizmeti karşılığında tahakkuk eden giderler bundan böyle işletme gideri bileşeni hesaplamalarında dikkate alınmayacak. 

Ayrıca; münferit ölçüm ekipmanı muayene gideri için verimlilik parametresi uygulanmasıyla bulunan sabit ve değişken işletme gideri bileşenleri toplamı da işletme gideri bileşeni hesaplamalarında dikkate alınmayacak.

EPDK ayrı bir düzenlemede de işletme gideri metodolojisiyle ilgili bazı yenilikler getirdi.

Buna göre dağıtım şirketlerinin üçüncü tarife uygulama dönemi tarife hesaplamalarında; işletme gideri bileşeninin belirlenmesinde 2019, 2020 ve 2021 (baz dönem) yıllarında gerçekleşen işletme giderleri esas alınacak.

İhale şartnamesinde belirtilen sistem kullanım bedeli uygulama süresi üçüncü tarife uygulama dönemi içerisinde dolacak şirketlerin işletme gideri bileşeninin hesaplanmasında, şirketin ihale şartnamesinde belirtilen sistem kullanım bedeli uygulama süresinin dolduğu yıl dahil, son 3 yıllık dönem, baz dönem olarak kabul edilecek.

Öte yandan işletme gideri bileşeni hesaplamaları kapsamındaki güncelleme işlemi, üçüncü tarife uygulama dönemine ait gelir gereksinimi hesaplamalarında yer alan tutarlara baz olan tüketici fiyat endeksi ve ilgili yıl Haziran ayında açıklanan tüketici fiyat endeksi dikkate alınarak yapılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler