1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz değil karbonmonoksit zehirlenmesi

Doğalgaz değil karbonmonoksit zehirlenmesi

Enerji Günlüğü - Ankara Dikmen’de dün meydana gelen zehirlenme vakasının doğalgazdan değil karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklandığı belirtildi.Başkentgaz,...

Doğalgaz değil karbonmonoksit zehirlenmesi

Enerji Günlüğü - Ankara Dikmen’de dün meydana gelen zehirlenme vakasının doğalgazdan değil karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklandığı belirtildi.

Başkentgaz, Ankara Dikmen’de yaşanan zehirlenme vakasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Evde bulunan iki kişinin sağlık durumlarının iyi olmasının sevindirici olduğuna değinilen açıklamada “Bircan Ailesi’ne ve yakınlarına geçmiş olsun diliyoruz” denildi.

Açıklamaya göre olayın ardından alınan ihbar üzerine eve giden ilgili ekipler yapılan ilk incelemede, doğalgaz baca bağlantısının teknik kriterlere uygun olmadığını tespit etti. Kombinin bacalı olmasına karşın, doğalgaz yakan cihazlar için hayati önemdeki havalandırma (ventilasyon) düzeneğinin bulunmadığı görüldü.

Meydana gelen bu olayın, uygun tesisatın önemini bir kez daha ortaya koyduğu vurgulanırken “Doğalgaz, ağırlıklı olarak metan ve etan gibi hidrokarbonlardan oluşan renksiz, kokusuz, havadan hafif bir gazdır. Zehirlenme ve zehirlenmeye bağlı ölüm vakaları ise ortamdaki oksijen eksikliği sonucu doğalgazı yakan cihazların tam yanma sağlayamamasından dolayı baca gazındaki karbonmonoksitin (CO)eve dolmasından kaynaklanmaktadır. Karbonmonoksit ortamda bulunan oksijenin yerini alarak kişilerin zehirlenmesine neden olur. Bir diğer deyişle, zehirlenmeye sebep olan doğalgaz değil, yanlış tesisat nedeniyle eve dolan karbonmonoksittir. Ortamda doğalgazın bulunmuş olması kesinlikle zehirlenmeye sebebiyet vermemektedir” denildi.

Açıklamada, bu olay vesilesiyle bir daha karbonmonoksitten kaynaklı baca gazı zehirlenme vakalarının yaşanmaması ve güvenli doğalgaz kullanımı için alınması gereken önlemler sıralandı. Söz konusu önlemler şöyle:

- İç tesisatların Başkentgaz sertifikalı kişilere yaptırılması,

- Cihazların yıllık periyodik bakımının yaptırılması,

- Baca temizliklerinin yaptırılması,

- Standartlara uygun malzeme kullanılması,

- Havalandırma menfezlerinin asla kapatılmaması,

- Başkentgaz’ın bilgisi dışında ilave iç tesisat ve cihaz değişikliklerinin yapılmaması

Önceki ve Sonraki Haberler