1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz fiyatını aşağı çekecek hamle: Spot ithalat

Doğalgaz fiyatını aşağı çekecek hamle: Spot ithalat

Doğalgaz ithalatında kısa vadeli spot ithalatın önünü açan düzenleme yayımlandı. Düzenleme, gaz fiyatlarını düşüren bir etki yapacak. 

Doğalgaz fiyatını aşağı çekecek hamle: Spot ithalat

Enerji Günlüğü - Doğalgaz ithalatında kısa vadeli spot ithalatın önünü açan düzenleme yayımlandı. Düzenleme, gaz fiyatlarını düşüren bir etki yapacak. 

Spot Boru Gazı İthalat Miktarı ve Uygulama Yönteminin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Düzenleme, sektörün kısa dönemli gaz ticareti piyasasına özgü ucuz fiyat avantajından yararlanmasını amaçlıyor.  Düzenleme sayesinde ithalat serbestisinin önü açıldı ve küresel piyasalardaki düşük doğal gaz fiyatlarından anlık olarak yararlanma imkanı sağlanmış oldu. Yurt içinde doğalgaz arzında kaynak çeşitliliği yaratan düzenleme, tüketici fiyatlarına da yansıyacak. 

SPOT BORU GAZI İTHALATININ FARKI
Doğalgaz ithalatı halen, fiyatları da içeren uzun vadeli sözleşmelerle gerçekleştiriliyor. Böylece sözleşme süresi boyunca küresel doğalgaz fiyatlarında düşüşler olsa bile; kontrat uyarınca belirlenmiş fiyat söz konusu olduğu için boru gazı fiyatı kimi zaman küresel piyasa fiyatlarının üzerinde kalabiliyor.

Yeni düzenlemeyle EPDK, kısa vadeli kontratlarla ucuz gaz alımı yapılabilmesi için sınır ötesi doğal gaz boru hatlarındaki taşıma kapasitesinin bir kısmını spot ithalata ayırmış oldu. Spot boru gazı ithalatı lisansına sahip şirketler, boru hattı üzerinden aylık, üç aylık ve yıllık kontratlarla gaz alabilecekler. Bu da iç piyasada daha düşük fiyatlarla gaz temini sağlanmış olacak.

Lisans sahibi şirketler, belirli bir katılım bedeli ödeyerek talep ettikleri kapasite miktarını önceden elektronik platformda EPDK’ya bildirecekler. Kapasitenin üzerinde talep gelmesi durumunda elektronik platformda yarışma yapılacak.

Spot Boru Gazı ithalatı için aylık, çeyreklik ve yıllık olarak başvurulabilecek. Rezerve edilen kapasite belirlenen süre içinde kullanılmayacak olursa başvurucu rezerve ettirdiği kapasiteyle ilgili bütün haklarını kaybedecek. 

Düzenlemenin, kısa vadede iç piyasa fiyatlarını belli ölçüde düşürmesi bekleniyor. Uzun vadede ise uzun vadeli sözleşme yapacak olan şirketlerin pazarlık gücünü arttırması bekleniyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler