1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz ihracatı iletim kapasite bedeli serbestçe belirlenecek

Doğalgaz ihracatı iletim kapasite bedeli serbestçe belirlenecek

Doğalgaz ihracatı iletim kapasite bedeli, EPDK onayına tabi olmadan serbestçe belirlenecek ve gelir tavanı kısıtından bağımsız olacak.

Doğalgaz ihracatı iletim kapasite bedeli serbestçe belirlenecek

Enerji Günlüğü - Doğalgaz ihracatı iletim kapasite bedeli, EPDK onayına tabi olmadan serbestçe belirlenecek. Bu bedel gelir tavan düzenlemesinde de dikkate alınmayacak. 

Doğalgaz İhracatında Uygulanacak İletim Kapasite Bedeline İlişkin usul ve Esaslar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Düzenleme sadece boru hattıyla doğalgaz iletim faaliyeti yapan lisans sahiplerini kapsıyor. Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatı faaliyetleri ise düzenlemenin kapsamı dışında tutuldu. 

Usul ve Esaslara göre iletim şirketleri, her bir ihracat çıkış noktasında uygulayacağı iletim kapasite bedelini, mevzuata uygun olmak kaydıyla, serbestçe belirleyecek ve bu bedel EPDK’nın onayına tabi olmayacak. 

İletim şirketleri sonraki takvim yılında geçerli olacak bedel ile bunların uygulamasına ilişkin koşulları her yıl Kasım ayında belirleyecek ve kendi internet sitelerinde ilan edecekler. Bu bilgilerde yıl içinde gerçekleşecek olan değişiklikler, internet sitesinde yayınlandıkları tarihi izleyen ay başından itibaren yürürlük kazanacak.

İLETİM KAPASİTE BEDELİ GELİR TAVANI KISITINDAN BAĞIMSIZ OLACAK

İletim kapasite bedeli olarak elde edilen gelirler ile ihracat çıkış noktası için yapılan harcamalar; Doğal Gaz İletim Lisansı Sahibi Şirketlerin tarifelerine Esas Gelir Tavanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslara göre yapılacak gelir tavanı hesaplamalarında dikkate alınmayacak. 

İletim şirketleri, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde, yürürlükteki yöntem bildirimini yeni düzenlemeye uygun hale getirmek ve onaylanmak üzere EPDK’ya sunmakla yükümlü olacaklar. EPDK başvuruyu onaylayana kadar, yürürlükteki yöntem uygulanmaya devam edecek.

Önceki ve Sonraki Haberler