1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz ihracı için çıkış noktaları işleyiş esasları hazırlandı

Doğalgaz ihracı için çıkış noktaları işleyiş esasları hazırlandı

EPDK, dengeli ve eşitlikçi bir doğalgaz ihracat piyasası oluşturmaya dönük çalışmalarını ilerletiyor. Doğalgaz ihracatı çıkış noktalarının işleyiş hükümleri düzenlendi.

Doğalgaz ihracı için çıkış noktaları işleyiş esasları hazırlandı

Enerji Günlüğü - EPDK, dengeli ve eşitlikçi bir doğalgaz ihracat piyasası oluşturmaya dönük çalışmalarını ilerletiyor. Doğalgaz ihracatı çıkış noktalarının işleyiş hükümleri düzenlendi. 

Doğalgaz İhracat Çıkış Noktalarının Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Usul ve Esaslar, ulusal iletim şebekesi üzerindeki ihracat çıkış noktalarında yapılacak ihracat faaliyetinin şeffaf, eşit taraflar arasında ayrım gözetmeksizin, sistem işleyişini aksatmayacak ve ulusal arz güvenliğine halel getirmeyecek şekilde kapasite rezervasyonlarına konu edilmesine yönelik kuralları belirlemeyi amaçlıyor. 

Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatına ilişkin faaliyetler söz konusu Usul ve Esasların kapsamı dışında bırakıldı. 

Düzenlemeye göre iletim şirketi her bir ihracat çıkış noktası için uygulanacak maksimum ayrılabilir kapasite değerlerini ve ilgili dönem için rezerve edilebilecek atıl kapasiteleri, gaz yılı öncesinde kapasite rezervasyonu son başvuru tarihinden 60 gün önce ilan edecek. 

İletim şirketi birden fazla ardışık yıl için uzun dönemli kapasite rezervasyonu duyurusu yapabilecek. 

Düzenlemede ihracat sürecinde gerekli olan teminatlar ve teminatların hesaplama yöntemleri ile ihracat lisansı sahiplerinin kapasite devri yapmak istemesi halinde izlenecek yöntemler de tarif edildi.

Bu arada Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) yeniden yapılandırılma süreci tamamlanıncaya kadar BOTAŞ’ın faaliyetleri ayrıştırılacak ve ihracat faaliyetini diğer faaliyetlerinden bağımsız olarak yürütecek. Böylece BOTAŞ da iletim şebekesinden herhangi bir taşıtan olarak hizmet alacak.

Önceki ve Sonraki Haberler