1. HABERLER

  2. MEVZUAT

  3. Doğalgaz ithalatında depolama yükümlülüğü getirildi

Doğalgaz ithalatında depolama yükümlülüğü getirildi

Enerji Günlüğü - Doğalgaz ithal eden tüzel kişilere beş yıl içinde her sene ithal edilen doğal gazın Kurul tarafından belirlenen oranı kadar yurtiçinde...

Doğalgaz ithalatında depolama yükümlülüğü getirildi

Enerji Günlüğü - Doğalgaz ithal eden tüzel kişilere beş yıl içinde her sene ithal edilen doğal gazın Kurul tarafından belirlenen oranı kadar yurtiçinde yer altı depolama tesislerinde depolama yükümlülüğü getirildi.

Enerji Piaysası Düzenleme Kurumu, Doğal Gaz Piyassı'nda 'Depolama Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslar'ı bugünkü Resmi Gazete'de yayımladı. Böylece, doğalgaz ithalat lisansı sahibi tüzel kişiler ile dağıtım şirketlerine ve serbest tüketicilere doğal gaz satışı yapan tüzel kişilerin depolama yükümlülükleri belirlendi. 

Buna göre, Boru hattı ile İthalat faaliyetinde bulunan lisans sahibi tüzel kişiler, her bir lisans için faaliyete başlama tarihinden itibaren beş yıl içerisinde başlamak kaydıyla ve ilgili lisans sona erinceye kadar devam etmek üzere, her sene lisanslarında belirtilen ithalat miktarının, Kurul tarafından belirlenen oranı kadar miktarda doğal gazı yer altı depolama tesislerinde depolamakla yükümlü olacaklar. 

Ülkedeki yer altı doğal gaz depolama tesislerinin kapasitesi, ithalatçı şirketlerin her sene ithal edecekleri doğal gazın yüzde yirmisinin yer altı depolama tesislerinde depolanmasına imkân verecek seviyeye ulaşıncaya kadarla takvim yıllarında, tedarikçiler arasından serbest tüketicilere yapılan doğal gaz satışı için herhangi bir depolama yükümlülüğü oluşmayacak.

LNG İTHALATI

Uzun dönemli doğal gaz alım satım anlaşması kapsamında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal eden tüzel kişiler LNG olarak ithal edecekleri miktara ilişkin depolama yükümlülüklerini LNG depolama tesisinden hizmet alarak yerine getirmiş sayılacaklar. 

LNG ithal eden tüzel kişiler, ülkedeki yer altı doğal gaz depolama tesislerinin kapasitesi, tüm ithalatçı şirketlerin her sene ithal edecekleri doğal gazın yüzde yirmisinin depolanmasına imkân verecek seviyeye ulaştığının Kurul Karan İle tespitini müteakip aynı depolama yükümlülüğüne tabi olacaklar. 

UZUN DÖNEMLİ ANLAŞMALAR

Uzun dönemli doğal gaz alım satım anlaşmaları bulunan ithalat lisansı sahibi tüzel kişiler dağıtım şirketlerine yapacakları doğal gaz satış miktarının lisanslarında belirtilen ithalat miktarını aşan kısmının, ithalat (Spot LNG) lisansı sahibi tüzel kişiler ise dağıtım şirketlerine yapacakları doğal gaz satış miktarının fiili olarak İthal ettikleri miktarı aşan kısmının, İlgili takvim yılında Kurul tarafından belirlenen oranı kadar miktarını depolamakla yükümlü olacaklar. 

Toptan satış lisansı sahibi tüzel kişiler, sahibi oldukları lisansların yürürlük tarihinden itibaren beş yıl içerisinde başlamak kaydıyla ve lisans süresi boyunca faaliyette bulundukları sürece, ilgili takvim yılında dağıtım şirketlerine yapacakları doğal gaz satışının Kurul tarafından belirlenen oranı kadar miktarda doğal gazı depolamakla yükümlü olacaklar. 

ÜRETİM ŞİRKETLERİ MUAF

Dağıtım şirketlerine ve/veya serbest tüketicilere doğal gaz satışı yapan üretim şirketleri, depolamaya ilişkin yükümlülüklerini üretim tesislerinde ifa etmiş sayılacaklar.

KAPASİTE REVİZYON TALEBİ ZORUNLU

Yükümlülüklerin Karşılanması Tedarikçilerin bu Usul ve Esaslarda belirtilen depolama yükümlülüklerine konu miktarlar için yer altı depolama tesislerinde faaliyet gösteren depolama şirketlerine kapasite rezervasyon talebinde bulunmaları zorunlu olacak. 

TEDARİKTE 1 KASIM BAŞLANGIÇ

Tedarikçiler, yer altı depolama tesisinden hizmet alabilmeleri için kendileri adına kesinleşen kapasite miktarını, etkin ve verimli kullanarak, depolama yükümlülüğüne konu miktar kadar doğal gazın en az % 95’ini ilgili takvim yılının 1 Kasım tarihi itibariyle fiziki olarak depolama tesisinde bulundurmakla yükümlü olacaklar. 

1 Kasım tarihinde depolama yükümlülüğüne konu doğal gaz miktarının en az % 95’ini (%100 hariç) yer altı depolama tesisinde bulunduran tedarikçiler tarafından, %    100 kullanım oranının gerçekleştirilememesinin gerekçesine ve bu tarihe kadar yer altı depolama tesislerine konulamayan miktara ilişkin eksikliğin 1 Kasım-31 Aralık döneminde ne şekilde telafi edileceğine dair bilgi/belgeler Kasım ayının ilk haftası içinde Kuruma iletilecek. 

Söz konusu tedarikçiler, günlük ve mevsimlik değişiklikleri karşılamak ve doğal gaz temininin azalması veya durması ile meydana gelen doğal gaz açığını gidermek amacıyla, 1 Kasım sonrasında ihtiyaç duyulan zamanlarda depoladıkları doğal gazın geri üretimini yapmakla sorumlu olacaklar. 

BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Depolama yükümlülüğüne sahip tedarikçiler, ilgili takvim yılında hizmet aldıkları yer altı depolama şirketi/şirketleri ile imzalamış oldukları Depolama Hizmet Sözleşmesini, ilgili tesislerde kapasite rezervasyonunun kesinleşmesini takiben yedi iş günü içerisinde Kuruma sunmakla yükümlü olacaklar. 

Yer altı depolama şirketleri, her yıl Kasım ayının ilk haftası içerisinde depolama hizmeti alan tedarikçilerin 1 Kasım itibarıyla mevcut envanter bilgilerini Kuruma bildirmekle yükümlü olacak. 1 Kasım tarihi itibarıyla yükümlülüğüne konu miktarın tamamını fiziki olarak depoda bulundurmayan herhangi bir tedarikçinin yıl sonuna kadar ilave enjeksiyon yapması halinde ise bir sonraki yılın Ocak ayının ilk haftası içerisinde, ilgili tedarikçi tarafından 1 Kasım-31 Aralık döneminde yapılan enjeksiyon miktarları ilgili depolama şirketi tarafından Kuruma bildirilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler