1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Doğalgaz santrallerine hazine desteği iddiası

Doğalgaz santrallerine hazine desteği iddiası

Enerji Günlüğü - EPDK, enerji arz güvenliğini sağlamak için doğalgaz santrallerine elektrik üretimi yapmasa bile Hazine desteği sağlayacağı iddia...

Doğalgaz santrallerine hazine desteği iddiası

Enerji Günlüğü - EPDK, enerji arz güvenliğini sağlamak için doğalgaz santrallerine elektrik üretimi yapmasa bile Hazine desteği sağlayacağı iddia edildi. 

Hükümet, elektrik tüketiminin piyasanın beklediği düzeyde artmaması, düşük fiyat gibi gerekçelerle zarara uğrayan doğalgaz santrallerinin Türkiye’yi terk etmemesi veya iflas etmemesi için üretim yapmasalar bile işletmelerini çevirecek kadar mali destekte bulunacağı öne sürüldü. 

Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre 7 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan torba yasa çerçevesinde elektrik arz güvenliğini korumak için “Kapasite piyasası” oluşturularak doğalgaz santrallerine Hazine garantisi verilecek. EPDK kaynaklarına dayandırdığı habere göre bunun için çalışmalar başlatıldı ve belli bir aşamaya geldi. 

Sözkonusu yasa maddesi, "Arz güvenliğinin temini için gerekli yedek kapasite de dahil olmak üzere yeterli kurulu güç kapasitesinin oluşturulması ve/veya sistem güvenliğinin temini için güvenilir kurulu güç kapasitesinin korunması amacıyla yerli kaynaklara öncelik veren kapasite mekanizmaları oluşturulur. TEİAŞ tarafından yapılması gerekecek ödemeler iletim tarifesi hesaplamalarında dikkate alınır. Mekanizmaların oluşturulmasına ilişkin usul ve esas Bakanlık (Enerji Bakanlığı) görüşü alınarak kurumca (EPDK) düzenlenir." şeklinde.

 Son yıllarda küçük ölçekli toplamda bin 500-2 bin megavat doğalgaz santralı söküldü ve başka ülkelere taşındı.

Önceki ve Sonraki Haberler