1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz STP’de azami fiyat önceki ay ortalamasının 1,5 katı olacak

Doğalgaz STP’de azami fiyat önceki ay ortalamasının 1,5 katı olacak

EPDK, Doğalgaz STP’de azami teklif fiyatını, önceki ay GRF ortalamasının 1,5 katı ile sınırladı. 

Doğalgaz STP’de azami fiyat önceki ay ortalamasının 1,5 katı olacak

Enerji Günlüğü - EPDK, Doğalgaz STP’de azami teklif fiyatını, önceki ay GRF ortalamasının 1,5 katı ile sınırladı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Doğal Gaz Piyasası Sürekli Ticaret Platformunda (STP) verilecek tekliflerin, yeni bir EPDK kararına kadar geçerli olacak asgari ve azami fiyatlarını belirledi. 

Buna göre STP’de verilecek tekliflerin asgari fiyatı, 0 TL/1.000Sm3; azami fiyatı ise bir önceki ayın ilk 25 gününde STP’de oluşan Günlük Referans Fiyatların (GRF) aritmetik ortalamasının 1,5 katı olabilecek. 

Karara göre iletim şirketlerinin noktasal/bölgesel işlemler dışında, ilave dengeleyici sıfatıyla STP’de yapacağı satış yönlü işlemlerde gerçekleşecek eşleşmelerin asgari fiyatı da 1.500 TL/1.000Sm3 olarak belirlendi. Alış yönlü işlemlerde ise azami fiyat önceki ayın ilk 25 günündeki GRF’lerin aritmetik ortalamasının 1,5 katı olabilecek. 

OLAĞANDIŞI DURUMDA FİYAT BELİRLEMESİ

Karar olağandışı durumlarda fiyat oluşmaması halinde fiyatın nasıl belirleneceğine de açıklık getirdi. Buna göre Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası İşletim Usul ve Esaslarında (PUE) öngörülen olağandışı durumlar söz konusu olur ve STP’de fiyat oluşumu mümkün olmaz ise; olağandışı durumun gerçekleştiği Gaz Gününden önceki güne ilişkin uzlaştırma hesaplamalarında kullanılan son GRF, olağandışı durum GRF’si olarak kabul edilecek. 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler