1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz tüketimi yüzde 3.5 artacak

Doğalgaz tüketimi yüzde 3.5 artacak

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye’de 2016 yılında yüzde 4 gerileyen toplam doğalgaz tüketiminin bu yıl yüzde 3.5 artarak 47.5...

Doğalgaz tüketimi yüzde 3.5 artacak

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye’de 2016 yılında yüzde 4 gerileyen toplam doğalgaz tüketiminin bu yıl yüzde 3.5 artarak 47.5 milyar metreküpe çıkacağının tahmin edildiğini söyledi. 

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, 2016 yılında Türkiye’nin doğalgaz tüketiminin yüzde 4’lük düşüşle 45.9 milyar metreküpe gerilediğini söyledi. Arslan bu düşüşü ılıman geçen iklim şartları ile doğalgazın elektrik üretimindeki payının azalmasına bağladı. 

2017 YILINDA ARTACAK

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, 2017 yılındaki doğalgaz tüketimini yüzde 3.5’lik artışla yaklaşık 47.5 milyar metreküp olarak tahmin ettiklerini açıkladı. Tüketim artışı beklentilerini yeni yatırımların etkisiyle artan kullanıcı sayısına, yani konutlardaki tüketim artışına dayandıran Yaşar Arslan “2016 yılında doğal gaz santrallerinin tüketiminde ortaya çıkan azalış trendinin yavaşlayacağını ve yatay bir seyir izleyeceğini söyleyebiliriz. Burada oluşan boşluğu da konut tüketimi dolduracak” dedi. 

KONUTLARDA TÜKETİM BÜYÜYOR

Türkiye genelinde 2016 yılında doğalgaz abone sayısının yüzde 7.3 artışla 12,4 milyona ulaştığını kaydeden Yaşar Arslan “Bunun yanı sıra konut tüketicisinin doğal gaz tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 5 oranında artışla 11.5 milyar metreküpe yükseldi. Sanayide doğalgaz tüketimi tüketimi ise 2016 yılında yerinde saydı” diye konuştu. 

11.8 MİLYAR TL’LİK YATIRIM 

GAZBİR verilerine göre 2016 yılı sonu itibariyle doğal gaz dağıtım sektöründe 11.8 milyar dolar yatırım gerçekleştirildi. Bu yatırımlarla, 76 ilde ve bu illere bağlı 339 ilçede doğalgaz kullanılır hale eldi. Bu yıl içinde tamamlanacak ihaleler sonrasında 81 ilin tamamı doğalgaza kavuşurken, dağıtım şirketlerinin mevcut bölgelerine ilave olarak 2020 itibarıyla 206 yeni ilçeye daha gaz erişiminin sağlanması için 3,5 milyar liralık şebeke yatırımı tamamlanacak. 

GAZ GİTTİĞİ YERDE BENİMSENİYOR

GAZBİR verileri, doğalgazın ulaştırıldığı illerde rahatlıkla benimsenip yaygın şekilde kullanılmaya başladığını gösteriyor. GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, faaliyetinin 10 yılını yeni doldurmuş Aksaray, Balıkesir, Çorum, Denizli, Düzce, Erzurum, Kayseri, Manisa, Samsun, Sivas, Tekirdağ ve Yalova gibi illerin ilk doğalgaz verilen ilçelerinde doğalgaz kullanım oranının yüzde 90 seviyesinde olduğunu söyledi. Faaliyetinin 10 yılını doldurmamış yerlerde ise doğalgaz kullanım oranı yüzde 55 seviyesinde. 

ABONE BAŞI TÜKETİMDE ARDAHAN BİRİNCİ 

Geçen yıl abone başı yıllık ortalama doğalgaz tüketimi 934 milyon metreküp olarak hesaplandı. Abone başı yıllık ortalama tüketiminin en yüksek olduğu iller arasında 1544 metreküple Ardahan ilk sırada yer aldı. Ardahan'ı 1413 metreküple Karabük izlerken, sırasıyla, Kars, Van, Gaziantep, Gümüşhane, Bayburt, Kırklareli, Erzincan ve Kastamonu abone başı yıllık ortalama tüketimin en yüksek olduğu ilk 10 şehir arasında yer aldı. 

ANTALYALILAR SON SIRADA 

Abone başına doğalgaz tüketim miktarını belirleyen en önemli faktörün iklim şartları olduğunu da ortaya koydu. Abone başı yıllık ortalama tüketimin en düşük olduğu il 701 metreküple, Türkiye’nin turizm başkenti Antalya olarak dikkat çekti. Antalya'yı Mersin, Yalova, Hatay, Osmaniye, Kırşehir illeri izledi. 

İSTANBUL ORTALAMAYI AŞAĞI ÇEKİYOR 

Türkiye’de abone başı yıllık ortalama doğalgaz tüketiminde başkent Ankara 1082 bin metreküp ile Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldı. İstanbul ise abone başına yıllık 857 metreküple Türkiye ortalamasının altında kaldı. 

206 İLÇE DAHA GAZA ERİŞECEK 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) açtığı ihalelerin bu yıl içinde tamamlanması ile 81 ilin tamamı doğalgaza kavuşacak. Aynı zamanda, dağıtım şirketlerinin mevcut bölgelerine ilave olarak 206 yeni ilçenin daha gaza erişiminin sağlanması için 3,5 milyar liralık yatırım yapılacak. Bu ilçelere gaz dağıtım süreçleri 2020'ye kadar tamamlanacak. 2020’ye kadar her yıl yaklaşık 1,1 milyon abone  sisteme dahil olacak ve toplam doğalgaz abone sayısı 16.7 milyona çıkacak. Böylece, 2020'de Türkiye'de vatandaşların yüzde 77'si doğalgaz kullanır hale gelecek. 

2020 TÜKETİM TAHMİNİ: 51.3 MİLYAR M3

Gaz ulaşan yerleşim sayısı ile bu bölgelerdeki penetrasyonun artması sonucunda Türkiye’deki toplam doğalgaz tüketiminin 2020 yılında 51,3 milyar metreküpe kadar yükseleceği tahmin ediliyor. Bu tüketimin yüzde 28,7'si konutlar, yüzde 31,7'si elektrik santralleri, yüzde 29,1'i sanayi, yüzde 7,8'i hizmet ve kalan yüzde 2,7'lik kısmı da diğer sektörler tarafından yapılacak.

ELEKTRİKTE GAZ PAYI HEDEFİ ERKEN TUTACAK

Türkiye, elektrik üretiminde doğalgazın payını düşürmeye çalışıyor. GAZBİR’in 2016 yılına ilişkin verileri, bu hedef doğrultusunda epey mesafe kat edildiğini ortaya koydu. Elektrik üretimi amaçlı tüketilen doğalgaz miktarı bir önceki yıla göre yüzde 11,9 oranında bir azaldı. 2015 yılında elektrik santrallerinin toplam doğal gaz tüketimindeki payı yüzde 39,6 iken, 2016 yılında yüzde 36,6’ya geriledi. Bu gerçekleşmeler doğalgazın payını üçte birin altına çekme hedefinin, öngörülen süreden önce gerçekleşmesini sağlayacak görünüyor.

SON ÜÇ İL İÇİN İHALENİN ELİ KULAĞINDA 

Bu ay sonunda veya nisan ayı başlarında tamamlanması beklenen ihale sürecinden sonra Hakkari, Şırnak ve Artvin'e de gazın dağıtımı sağlanacak. Böylece Türkiye'deki 81 ilin tamamı doğalgaza kavuşmuş olacak. EPDK son olarak 26 Aralık'ta, Ağrı il merkeziyle Doğubayazıt ilçesi için, 28 Aralık'ta da Tunceli il merkezi doğalgaz dağıtımı için ihaleye çıkmıştı. Ağrı ve Doğubayazıt ilçesi doğalgaz dağıtımı için yapılan lisans ihalesinde en düşük teklifi, kilovatsaat başına 4,460 kuruş ile Aksa Doğalgaz Dağıtım AŞ verirken, Tunceli il merkezinde doğalgaz dağıtımı için yapılan ihalede en düşük teklifi 8 yıl süresince kilovatsaat başına sıfır kuruş ile Akmercan Turizm Taşımacılık İnşaat Güvenlik Sistemleri Temizlik Gıda San. Tic. Ltd. Şirketinden gelmişti. 

Mehmet KARA - 

Önceki ve Sonraki Haberler