1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz tüketiminde ciddi gerileme

Doğalgaz tüketiminde ciddi gerileme

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye’de Ocak ayında beklenen düzeyde artan doğalgaz tüketiminin Şubat ayında ciddi bir düşüş yaşandı.

Doğalgaz tüketiminde ciddi gerileme

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye’de Ocak ayında beklenen düzeyde artan doğalgaz tüketiminin Şubat ayında ciddi bir düşüş gösterdiğini söyledi. 

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar ARSLAN, 2016 yılının geride bıraktığımız ilk 2 ayını ve yılsonu beklentilerini değerlendirdi. Doğal gaz dağıtım sektörünün sürekli olarak büyümesinin etkisiyle, her yıl kullanıcı sayısının yaklaşık yüzde 10 arttığını belirten Yaşar Arslan, “Bunun sonucu olarak, konut doğal gaz tüketiminin de yüzde 10 oranında artması bekleniyor. Ocak ayında bu yönde bir eğilim görülürken, Şubat ayında hava şartlarının mevsim normallerinin çok üzerinde seyretmesi nedeniyle, kullanıcı sayısı artışına rağmen tüketimlerde yüzde 20’lere varan oranlarda düşüş gerçekleştiğini görüyoruz” dedi. 

İSTANBUL VE ANKARA’DA GERİLEME

En yoğun tüketimin gerçekleştiği bölge olan Marmara’da 2016 yılının ilk iki ayında toplam tüketimin yüzde 5 oranında gerilediğini kaydeden GAZBİR Başkanı Arslan “Marmara Bölgesi’ni sırasıyla İç Anadolu ve Ege bölgeleri takip ediyor. Yeni kullanıma geçme oranlarının yüksek olduğu Karadeniz, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde ise tüketimlerde bir miktar artış görüldü. Abone sayıları belli bir doygunluğa erişmiş olan ve tüketimde belirleyici olan İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde yılın ilk iki ayında yüzde 4-5 daha az tüketim olduğu görülüyor” diye konuştu. 

BİLİNÇ ARTTI TÜKETİM DÜŞTÜ

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye’de gaz tüketiminin azalmasında yalıtım, verimli yakma gibi konularda bilinç düzeyinin artmasının da etkili olduğunu ifade etti. Arslan, birim abone başına tüketimlerin düşmesinin yanı sıra; küresel ısınma ve enerji üretimindeki kaynak çeşitliliğinin artması gibi nedenlerle de kullanılan doğal gazda önemli bir azalma olduğunu anlattı. 

ELEKTRİKTE GAZIN PAYI İNECEK

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, doğalgazın elektrik üretimindeki payının da azaldığını kaydetti. Elektrik üretimi amaçlı gaz tüketiminin, toplam doğal gaz tüketimindeki payının 2015 yılında yüzde 39,8’e gerilediğini kaydeden Yaşar Arslan, bu oranın 2016 yılında da gerileyerek yüzde 35 seviyesinin altına inebileceğini anlattı. Arslan şunları ekledi: “Geçtiğimiz yılın ilk 2 ayında doğal gazdaki yüksek tüketimleri karşılayabilmek adına uygulanan talep tarafı yönetim programları nedeniyle, elektrik santrallerindeki tüketim, olması gerekenin altında gerçekleşmişti. Bu yıl aynı dönemde bu yönde bir ihtiyaç ve uygulama olmamasına karşın, geçen yılın kontrollü olarak düşük gerçekleşen tüketiminin dahi yüzde 2 altında tüketim gerçekleşti.” 

Önceki ve Sonraki Haberler