1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Doğalgaz ve nükleer şirketleri AB yeşil liste için mücadeleyi hızlandırdı

Doğalgaz ve nükleer şirketleri AB yeşil liste için mücadeleyi hızlandırdı

Doğalgaz ve nükleer enerji şirketleri, AB’nin hangi yatırımların sürdürülebilir olduğunu belirleyerek yatırımcıları yönlendirdiği ve fon almalarını sağlayan "yeşil listede" yer almak için son lobi faaliyetlerini yürütüyorlar.

Doğalgaz ve nükleer şirketleri AB yeşil liste için mücadeleyi hızlandırdı

Enerji Günlüğü - Doğalgaz ve nükleer enerji şirketleri, AB’nin hangi yatırımların sürdürülebilir olduğunu belirleyerek yatırımcıları yönlendirdiği ve fon almalarını sağlayan "yeşil listede" yer almak için son lobi faaliyetlerini yürütüyorlar.

Avrupa Birliği'nin sürdürülebilir yatırımlar alanındaki politikalarını sıkılaştırması, doğalgaz ve nükleer enerji şirketlerini oyunun dışına itebilir. Gaz ve nükleer endüstrisi temsilcileri, milyarlarca dolarlık fondan mahrum kalmamak için Avrupa Birliği’nin (AB) yatırımcıları yönlendirmek amacıyla oluşturduğu sürdürülebilir finans sınıflandırmasının bu yıl tamamlanacak iklim bölümündeki "yeşil listede" yer almak için lobi faaliyetlerini hızlandırdı.

Gaz ve nükleer enerji endüstrilerinin temsilcileri, kurallar yayımlandıktan sonraki dört aylık süreçte AB yetkilileriyle ellinin üzerinde görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmelerin 36'sı ise nükleer enerji şirketleri tarafından gerçekleştirildi. AB’nin Sürdürülebilir Finans Sınıflandırması’nın iklim bölümü bu yıl tamamlanacak. 

Mart ayında yayımlanan güncellemede kapsam dışı kalan gaz ve nükleer enerji şirketleri, sınıflandırmanın son hâlinde de dışarıda kalırlarsa milyarlarca dolar değerinde fonlamadan mahrum kalacak.

SINIFLANDIRMA ‘GREEN DEAL’İ DESTEKLEYECEK

AB'nin yatırımcıları yönlendirmek amacıyla oluşturduğu sürdürülebilir finans sınıflandırması, bölge ekonomisinin dönüşümünü sağlamak için geçtiğimiz yıl Aralık ayında Avrupa Komisyonu'nun sunduğu "European Green Deal" adlı eylem planını destekleyecek bir araç olarak tasarlanıyor. Bu sınıflandırmayla gelecek yasal düzenlemeler, özel sektörün yatırımlarını yönlendirecek bir çerçeve çiziyor.

İKLİM AKTİVİSTLERİ KARŞI LOBİ FAALİYETİ YÜRÜTÜYOR

Karşı lobi faaliyetleri gösteren iklim aktivistleri ise AB ülkeleri sürdürülebilir bir ekonomiye ulaşmakta kararlıysa, birliğin fosil yakıt endüstrisinden kurtulması gerektiğine vurgu yapıyorlar. 

AB'nin uzman grubu ise kriterlerinin bilime dayalı olduğunu ve dünyaya felaket iklim değişikliğinden kaçınma şansı vermek için gereken hızlı emisyon kesintilerini sağlamak üzere tasarlandığını belirtiyorlar.

Önceki ve Sonraki Haberler