1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. “Doğalgaz, Yunanistan ve Avrupa için büyük fırsat!”

“Doğalgaz, Yunanistan ve Avrupa için büyük fırsat!”

Enerji Günlüğü - Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Yunanistan'ın, deniz hukukundan kaynaklanan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan etme hakkı bulunduğunu...

“Doğalgaz, Yunanistan ve Avrupa için büyük fırsat!”

Enerji Günlüğü - Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Yunanistan'ın, deniz hukukundan kaynaklanan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan etme hakkı bulunduğunu ileri sürerek, bunu gerekli olan doğru hareketlerle yapacaklarını söyledi. Atina'yı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Samaras, MEB ilanının deniz hukukundan kaynaklanan bir hak olduğunu iddia ederek, “Bunu gerekli olan doğru hareketlerle yapacağız. Tüm sorunları dostça ve barış içerisinde çözmek istiyoruz” dedi.

Samaras, Yunanistan'ın komşularıyla dostluk ve iş birliğini arzu ettiğini, bununla ilgili çabaları bulunduğunu belirterek, “15 gün sonra çok sayıda bakanla yüksek düzeyde bir görüşme için komşu ülke Türkiye'yi ziyaret edeceğim. Tabi bazı tavırlar, Ege sorunları gibi büyük meselelere yardımcı olmuyor” diye konuştu. Yunanistan'ın enerji rezervlerinin, ülkenin deniz bölgesinde bulunduğunu ve bu rezervlerin Avrupa'nın doğal kaynaklarını oluşturduğunu ifade eden Samaras, ülkesinin, hidrokarbon üretiminde ve Avrupa'nın kendi hidrokarbonuna sahip olmasında Kıbrıs ile daha büyük rol oynayabileceğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise bölgede doğalgaz kaynakları tespit edilmesi halinde bunun Yunanistan ve Avrupa için bir fırsat olacağını dile getirerek, böyle bir durumda uluslararası hukukun geçerli olacağına inandığını söyledi. Hollande, şöyle konuştu: “Önce bulunabilecek ve daha sonra da yararlanma yönüne gidilecek doğalgaz kaynaklarının varlığı Yunanistan ve Avrupa için bir fırsattır ve bu noktada uluslararası hukukun hakim olacağına inanıyorum. Tabi, Fransa bu kaynaklardan Yunanistan ile birlikte yararlanabilirse, bunu yapacaktır.”

Önceki ve Sonraki Haberler