1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Doğalgaz zammı elektrik fiyatlarını zıplattı! - Duru EGELİ

Doğalgaz zammı elektrik fiyatlarını zıplattı! - Duru EGELİ

Enerji Günlüğü - Elektrik üretim amaçlı doğalgaz fiyatlarına yaptığı yüzde 50’lik zam, spot elektrik piyasasında fiyatları zıplattı. Piyasa takas...

Doğalgaz zammı elektrik fiyatlarını zıplattı! - Duru EGELİ

Enerji Günlüğü - Elektrik üretim amaçlı doğalgaz fiyatlarına yaptığı yüzde 50’lik zam, spot elektrik piyasasında fiyatları zıplattı. Piyasa takas fiyatı 310 TL ile yılın zirvesini gördü. 

Ağustos ayının ilk gününde spot elektrik piyasası fiyatları maksimum fiyatları gördü. 1 Ağustos günü için ortalama 258,18 TL/MWh olarak gerçekleşen gün öncesi piyasasında yılın en yüksek fiyatları oluştu. Günün en yüksek fiyatı 310,40 TL/MWh ile saat 14:00-15:00 aralığı oldu.

Haftasonu gerçekleşen düşük fiyatlardan sonra ciddi bir yükseliş oldu. Cumartesi günü 205,67 TL/MWh olan piyasa takas fiyatı (PTF), pazar günü ise 199,21 TL/MWh olarak gerçekleşmişti. Haftaya, pazartesi günü oluşan 215,34 TL ile başlayan spot elektrik salı günü 224,38 TL/MWh olarak devam etti. Yarın oluşan piyasa takas fiyatları ile, spot elektrik piyasası  2018 yılının ilk yedi ayı içinde oluşan maksimum fiyatı görmüş oldu. 

Elektrik üretimi amaçlı doğalgaza %50 zam!

Elektrik zammının eli kulağında!

Gün öncesi piyasasında 2017 yılı Temmuz ayı fiyat ortalaması 175,06 TL/MWh iken 2018 yılı Temmuz ayı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 19’luk bir artışla ayı 208,13 TL/MWh ile kapatmış oldu. 

İki yılın Temuz ayı üretim raporları (ilk 29 gün) incelendiğinde ithal kömür ile üretimin geçen yıl Temmuz ayına göre yüzde 7 arttığı, barajlı HES'lerin toplam üretimin ise yüzde 20 arttığı görülüyor. 

Temmuz 2017'de yaklaşık 10,5 milyon MWh olan toplam doğalgaz santralleri üretimi, bu yıl temmuz ayında 9,8 milyon MWh olarak gerçekleşmiş durumda. 

Piyasa takas fiyatının geçen yıla göre yüzde 19 artmasına rağmen doğalgaz üretim payının azalmasında BOTAŞ’ın son 10 ayda yaptığı bazı uygulamalar etkili oldu. BOTAŞ doğalgaz fiyatına Kasım ve Aralık 2017’de toplamda yüzde 25 zam yapmıştı. BOTAŞ aynı zamanda doğalgaz taahhüt sözleşmelerinde elektrik üretim amaçlı verilen taahhütlere, elektrik santrallerini daha da zorlayacak maddeler eklemişti. Bunlar arasında aylık ve günlük bazda yapılan taahhüt aşımlarda yüzde 20 cezalı fatura bedeli yansıtılması da yer alıyordu. 

BOTAŞ'ın tüm zam beklentilerine rağmen Temmuz 2018 döneminde doğalgaza herhangi bir zam yapmaması ve Ağustos ayı için yeniden gündeme gelen yüzde 50 oranında zam haberleri, ilk günün gün öncesi piyasası fiyatlarında bu denli yükselişe neden oldu. 

ELEKTRİĞE ZAM!

Duru EGELİ - Enerji Günlüğü

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler