1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgazda indirim beklentisi tutmadı

Doğalgazda indirim beklentisi tutmadı

Enerji Günlüğü - Sanayicilerin ve doğalgaz çevrim santrali işleten elektrik piyasası oyuncularının gaz fiyatlarında indirim beklentisi tutmadı. Döviz...

Doğalgazda indirim beklentisi tutmadı

Enerji Günlüğü - Sanayicilerin ve doğalgaz çevrim santrali işleten elektrik piyasası oyuncularının gaz fiyatlarında indirim beklentisi tutmadı. 

Döviz kurlarının hızlı bir şekilde gerilemesi ve uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının 60 doların da altını görmesi, Türkiye’de doğalgaz fiyatlarında bir düşüş beklentisine yol açtı. Özellikle proses amaçlı gaz kullanan işletmelerin enerji maliyetlerini çok hızlı şekilde yükselten yüksek oranlı zamlardan sonra sanayicilerde Aralık ayına girerken doğalgaz fiyatında indirim beklentisi oluştu. 

GEREKÇE KALKTIĞINA GÖRE İNDİRİM YAPILMALI

“Kurlar düştü, petrol fiyatı da ucuzluyor, o halde daha önceki zamların gerekçesi ortadan kalktı, doğalgaz fiyatında indirim yapılmalı” yönünde beyanlar veren sanayicilerin bu beklentisi gerçeğe dönüşmedi. BOTAŞ, 1 Aralık 2018 tarihinden itibaren geçerli doğalgaz fiyat tarifelerinde, önceki döneme göre herhangi bir değişikliğe gitmedi. 

DOĞALGAZ SANTRALLERİNDE DE HAYAL KIRIKLIĞI

Doğalgaz satış fiyatlarında herhangi bir indirim yapılmaması, sanayicilerde olduğu gibi doğalgaz çevrim santrali işletmecilerinde de hayal kırıklığına yol açtı. Santral işletmecilerinde bu beklentiye yol açan faktör sadece kurlardaki aşağı yönlü seyir değildi. Eylül ayında açılan ve spot doğalgaz işlemlerinin gerçekleştirildiği Organize Toptan Satış Piyasası’ndaki fiyatlar da aşağı yönlü bir eğilim içinde. 

YENİ YILDA İNDİRİM GELİR Mİ? 

Aralık ayında doğalgaz satış fiyatlarında beklenen indirimi yapmayan BOTAŞ’ın, petrol fiyatlarının 60 dolarlara yakın seviyelerde kalması ve dolar kurlarının 5 TL’ye yakın seyrini sürdürmesi halinde indirim yapabileceğine yönelik beklentiler devam ediyor. Bunun için tüm ilgili aktörlerin gözü, BOTAŞ’ın 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren uygulanacak doğalgaz fiyat tarifelerinde olacak. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler