1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgazsız il kalmıyor: Son üç il de ihaleye çıktı

Doğalgazsız il kalmıyor: Son üç il de ihaleye çıktı

Enerji Günlüğü - Türkiye’de doğalgaz ulaştırılmamış son üç il merkezi olan Artvin, Hakkari ve Şırnak illerinde doğalgaz dağıtımı için ihale...

Doğalgazsız il kalmıyor: Son üç il de ihaleye çıktı

Enerji Günlüğü - Türkiye’de doğalgaz ulaştırılmamış son üç il merkezi olan Artvin, Hakkari ve Şırnak illerinde doğalgaz dağıtımı için ihale süreci başlıyor.

Doğalgazda 81’de 81 hedefinin tamamlanması için son adım atılıyor. Yakın geçmişte tamamlanan Ağrı ve Doğubayazıt ile Tunceli ihalelerinin tamamlanmasıyla birlikte 78 ilde gaz dağıtım ihale süreçleri tamamlanmış, geriye sadece üç il kalmıştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Artvin, Hakkari ve Şırnak illerine doğalgaz dağıtımı için ihale sürecini başlatıyor.

2012’DE İLGİ GÖRMEMİŞTİ

Daha önce, Artvin, Hakkâri ve Şırnak şehirlerinden oluşan dağıtım bölgeleri için ayrı ayrı olmak üzere 16 Elül 2012 tarihli ve 28413 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ilanlarla doğal gaz dağıtım lisansı ihalesine çıkılmıştı. Ancak katılımcıların yeterli ilgiyi göstermemesi sebebiyle bu ihaleler sonuçlandırılamamıştı. Artvin, Hakkâri ve Şırnak şehirleri için ihale hazırlık çalışmalarına yeniden başlandı.

HAKKARİ VE ŞIRNAK BİRLİKTE

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 9 Şubat 2017 tarihli toplantısında söz konusu şehirler için ihale ilanına çıkılması uygun görüldü. Yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda bu kez üç il için üç yerine iki ihale açılması kararlaştırıldı. İhalelerden biri tek başına Artvin’i kapsarken, ikinci ihalenin kapsamı Hakkari, Şırnak, Yüksekova, Cizre, İdil ve Silopi şehirleri olarak belirlendi.

YETERLİLİK BAŞVURULARI ŞUBATTA

EPDK - Kurul tarafından kabul edilen ihale ilan metninin Resmi Gazete’de yayınından itibaren istekli şirketlerin yeterlilik başvuruları kabul edilecek. Resmi Gazete’de yayınlanma tarihine bağlı olarak değişebilecek olmakla birlikte yeterlilik başvurularının Şubat sonuna kadar alınması hedefleniyor.

İHALELER MART SONU-NİSAN BAŞI

Söz konusu ihaleler için Kuruma yeterlilik başvurusu yapılması halinde Mart ayı içerisinde yeterlilik incelemeleri ve şartname hazırlığının tamamlanması amaçlanıyor. Başvuru sahiplerinin yeterliliklerinin kabul edilmesi durumunda Mart sonu veya Nisan başında söz konusu ihalelerin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

68 LİSANSLA 76 İLDE GAZ KULLANILIYOR

Türkiye’de halen EPDK tarafından verilen 68 adet doğal gaz dağıtım lisansı kapsamında 76 ilde fiilen doğalgaz kullanılıyor. Verilen 68 lisanstan 61’ini, EPDK tarafından gerçekleştirilen ihaleler sonucunda verilenler oluşturuyor. Yürürlükteki mevzuattan önce Ankara, İstanbul, Eskişehir, Bursa, İzmit, Adapazarı, Bahçeşehir dağıtım bölgelerinde dağıtım faaliyetlerini yürüten 7 dağıtım şirketine de mevzuat çerçevesinde birer adet dağıtım lisansı verildi.

AĞRI DOĞUBAYAZIT VE TUNCELİ

EPDK son olarak 26 Aralık 2016 tarihinde Ağrı ve Doğubayazıt Doğal Gaz Dağıtım Lisansı İhalesini, 28 Aralık 2016 tarihinde ise Tunceli Doğal Gaz Dağıtım Lisansı İhalesini tamamladı. En düşük birim hizmet ve amortisman bedelini teklif eden şirketlere söz konusu dağıtım bölgeleri için dağıtım lisansı verilmesi Kurul tarafından uygun bulundu. 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler