1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Doğan, medyada küçülecek, enerjide büyüyecek

Doğan, medyada küçülecek, enerjide büyüyecek

Enerji Günlüğü - Portföyünün yüzde 80’ini oluşturan medya yatırımlarını yüzde 50’ye düşürmeye hazırlanan Doğan Holding, önümüzdeki dönemde...

Doğan, medyada küçülecek, enerjide büyüyecek

Enerji Günlüğü - Portföyünün yüzde 80’ini oluşturan medya yatırımlarını yüzde 50’ye düşürmeye hazırlanan Doğan Holding, önümüzdeki dönemde enerji yatırımlarına ağırlık verecek. Elektrik ve akaryakıt üretim dağıtım fırsatlarını değerlendirmeyi planlayan Doğan Holding, Milli Piyango özelleştirmesine de teklif vermeyi planlıyor. Hem Milli Piyango, hem de petrol arama yatırımı için ortaklıklar kurma yoluna gidecek olan Doğan Holding, medya alanında da yurtdışındaki fırsatları takip edecek.

Doğan Holding CEO'su Yahya Üzdiyen finansal sonuçlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, "2011 yılında Vergi Barışı kapsamında yaptığımız ödemeler nedeniyle özkaynaklarımızda bir miktar azalma olmuştu. 2012 yılında yakaladığımız sağlıklı büyüme sayesinde bu farkı kapama yönünde önemli adımlar attık" dedi. Medya, enerji ve perakende sektörlerinde mevcut yatırımların ölçeğini büyütmek için çalıştıklarını kaydeden Üzdiyen, enerjide tüm üretim ve dağıtım segmentlerinde, medyada yurtdışında, perakende de ise yurtiçinde fırsat arayışlarının süreceğini söyledi.

Şu anda portföylerinde medyanın yüzde 80 civarında olan ağırlığını yüzde 50'ye çekmek istediklerini belirten Üzdiyen, "Enerji portföyümüzün önemli ayaklarından birinin petrol arama ve üretimi olmasını hedefliyoruz. Halihazırda Kuzey Irak'ta hak sahibi bir şirketin yüzde 20 ortağıyız. Petrolü bulduk, yakında gerçek anlamda üretime geçeceğiz. Hedefimiz petrol üretiminde orta ölçekli bir oyuncu olmak. Bu nedenle sadece Kuzey Irak'ta değil, diğer bölgelerde de fırsatlara bakacağız" dedi.

Vergi borcunun kapamasıyla birlikte özkaynakları yükselen, bilançosu kâra dönen Doğan Holding, yıllık değerlendirme toplantısında 2013 hedeflerini paylaştı. Bu yıl organik olarak yüzde 20'nin üzerinde ciro artışı hedeflediğini açıklayan şirket, satın almalar hariç mevcut işlerde 400 milyon liralık yatırım planlıyor. Doğan Holding 2012 yılını yüzde 10 artışla 3.2 milyar lira satış geliri, yüzde 46 artışla 326 milyon lira FAVÖK ile tamamladı. Şirketin net kârı ise 155.7 milyon lira olarak gerçekleşti. Doğan Holding bir önceki yıl ihtilaflı vergi borcu gideri ve matrah artırımı gideri sebebiyle 1.09 milyar liralık net diğer faaliyet gideri kaydetmiş, buna bağlı olarak 753.7 milyon lira zarar açıklamıştı. Taksitlendirilmiş vergi borcundan kalan tutarın tamamını ödeyen Doğan Holding'in bu kapsamda herhangi bir yükümlülüğü kalmadı.

PETROL ARAMA KONUSUNDA ORTAKLIKLARA GİDECEK

Bu kapsamda Yemen ve bazı Afrika ülkeleri üzerinde çalıştıklarını ancak şu anda somut bir gelişme olmadığını belirten Yahya Üzdiyen, “Bu konudaki yatırımlarımız ortaklıklar yoluyla olacak. Ortaklık oranı, Kuzey Irak'taki ortaklık payımız gibi olacak. Daha fazlasını düşünmüyoruz” diye konuştu. Doğan Holding'in faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, Doğan Enerji 2009 yılında yüzde 50 hissedar olduğu Gas Plus Erbil aracılığıyla, Kuzey Irak’ta bulunan petrol arama sahasına yüzde 20 nihai pay ile Kuzey Irak Erbil petrol projesine iştirak etmişti.

Enerji sektöründe üretim dağıtım alanındaki her türlü fırsatı değerlendirme amacında olduklarını söyleyen Üzdiyen, akaryakıt dağıtımının da bu kapsamda olduğunu belirtti. Üzdiyen, "Elektrik ve akaryakıt dağıtımı konusunda arayış içerisindeyiz. RES yatırımlarımız da sürecek" diye konuştu. Yenilenebilir enerjiye verdikleri önem doğrultusunda, 2012'de Şah ve Mersin RES'i portföylerine kattıklarını söyleyen Üzdiyen, yatırımların süreceğini kaydetti. "Portföyümüze baz yük olarak santral eklemek istiyoruz" diyen Üzdiyen, yeni santral yatırımın büyüklüğü ile ilgili soru üzerine ise, "500 artı/eksi 200 MW gibi olacak" dedi. Üzdiyen, elektrik dağıtım ihaleleri konusunda ise, özellikle son iki ihaleye ciddi şekilde teklif vermek istemelerine karşın, fiyatların yüksek olduğunu düşündükleri için girmediklerini söyledi. Üzdiyen, buna karşın bu alanda ikincil fırsatlar çıkacağını düşündüklerini belirtti.

MİLLİ PİYANGO ÖZELLEŞTİRMESİ İÇİN STRATEJİK ORTAKLIK GÜNDEMDE

Doğan Holding'in önümüzdeki dönem yatırım planları arasında Milli Piyango özelleştirmesinin de bulunduğunu kaydeden Üzdiyen, söz konusu yatırım için ortaklık kurma yoluna gideceklerini söyledi. Üzdiyen, "Aldığımız duyumlara göre, Milli Piyango özelleştirmesi yakın bir zamanda yapılacak. Biz de bu özelleştirme ile ilgileniyoruz... Tek başımıza değil, yabancı stratejik ortakla gireceğiz. Şu anda görüşüyoruz" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler