1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğu Akdeniz’de İsrail ile enerji işbirliği sinyali

Doğu Akdeniz’de İsrail ile enerji işbirliği sinyali

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin İsrail ile daha önce başlatılmış olan enerji ve enerji güvenliği alanlarında yürütülecek projelerde iş birliğine hazır olduğunu kaydetti.

Doğu Akdeniz’de İsrail ile enerji işbirliği sinyali

Enerji Günlüğü - Türkiye ve İsrail, Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri konusunda işbirliği yapmayı değerlendirecek.

2008'den bu yana İsrail'den Türkiye'ye yapılan üst düzey ilk ziyaret gerçekleşti. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Yaklaşık 2,5 saat görüşen Erdoğan ve Herzog, ortak basın açıklamasında enerji alanında iş birliğine dikkat çekti.

Ziyareti Türkiye ve İsrail ilişkilerinde dönüm noktası olarak tanımlayan Erdoğan, bu yıl içinde iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak istediğine işaret etti. Erdoğan, “Enerji ve enerji güvenliği alanlarında yürütülecek projelerde iş birliğine hazırız” ifadesini kullandı.

ENERJİ BAKANI İSRAİL’E GİDECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in de İsrail'e gideceğini duyuran Erdoğan, "Daha önce başlatılmış olan enerji konusundaki iş birliğini yeniden hayata geçirmek için bu bir fırsattır diye düşünüyorum" diye konuştu. 

Dönmez'in, İsrail ziyaretini önemsediğini belirten Erdoğan, "Şu anda bizim elimizde dört tane sondaj gemisi var. İki tane sismik araştırma gemimiz var. Karadeniz'de, Akdeniz'de bu çalışmaları iş birliğimizle planlamak suretiyle hayata geçirebiliriz" dedi. Dönmez’in iki ülke arasında Doğu Akdeniz'deki enerji arama faaliyetleri konusunda çalışmalar yapacağı öğrenildi.

Herzog da İsrail ve Türkiye'nin dostluk bağlarının altını çizerek, bölgesel sorunların iş birliğiyle çözümlenebileceğini söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler