1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Doğu’da 11 barajdan 3’ü su tutmaya başladı

Doğu’da 11 barajdan 3’ü su tutmaya başladı

Enerji Günlüğü – Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, "PKK'ya karşı güvenlik barajı" olarak nitelendirilen 11 barajdan 3’ü su tutmaya başladı. DSİ...

Doğu’da 11 barajdan 3’ü su tutmaya başladı

Enerji Günlüğü – Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, "PKK'ya karşı güvenlik barajı" olarak nitelendirilen 11 barajdan 3’ü su tutmaya başladı. DSİ Genel Müdürlüğü, Irak ile İran sınır kesimlerinde enerji ve su depolama amacıyla hazırladığı projeyi 2008 yılında hayata geçirmişti. 11 barajın ihalesi 2008 yılında yapılarak inşaatlarına başlanmıştı. TRT’nin haberine göre, 7 barajdan en önemlileri olan Silopi, Şırnak ve Uludere barajlarının gövde inşaatları tamamlanıp su tutulmaya başlanırken, Şırnak'taki diğer 5 baraj ile Hakkari'deki 4 barajın inşaatının yapımları devam ediyor.

MAĞARALAR VE DERİN VADİLER SUYLA DOLUYOR

Şırnak'ın Uludere İlçesi'nden Hakkari'nin Çukurca İlçesi'ne kadar uzanarak sınırı oluşturan dağlar, derin vadiler, stratejik noktalardaki PKK'nın yıllardır barınma yeri olarak kullandığı yüzlerce mağara barajların göl sularıyla dolacak. PKK önceki yıllarda geçiş güzergahlarını keseceği için 11 baraj yapımını üstlenen şantiyelere baskınlar düzenledi, baraj inşaatında çalışan araçları yaktı, mühendis ve işçileri ise tehdit etti. PKK'nın geçmiş yıllardaki tüm baskılarına rağmen inşaatlarına devam edilen barajların tamamen bitmesi halinde bölge ekonomisini önemli oranda canlandıracağı kaydedildi.

SADECE ŞIRNAK'TA YILDA 40 BİN GWh ENERJİ ÜRETİLECEK

DSİ Genel Müdürlüğü'nün sitesinde yer alan bilgiye göre, Uludere'nin Hezil ve Ortasu (Roboski) çayları üzerinde inşaatı süren barajlardan Silopi, Şırnak, Uludere, Ballı, Kavşaktepe, Musatepe ve Çetintepe tamamlandığında, yılda yaklaşık 40 bin (GWh) Gigavatsaat enerji üretecek. Hakkari'nin Güzeldere Çayı üzerinde Gölgeliyamaç ve Çocuktepe, Şemdinli ile Yüksekova ilçeleri arasındaki Bembo Çayı üzerinde yapılan Beyyurdu ve Aslandağ barajlarının ise yılda ne kadar enerji üreteceğile ilgili bilgiler henüz açıklanmadı.

Önceki ve Sonraki Haberler